РЗИ препоръча да се хлорира водата

На среща в Общината бе обсъдена готовността за зимния сезон. Присъстваха всички структури, отговорни за нормалния ритъм на живот при зимни условия – снегоподдържащи фирми, болница, енерго, ВиК, пожарна, КАТ. Всички докладваха своята готовност. Фирма „Бекастрой“ е ангажирана със снегопочистването на общинските пътища, нейният представител докладва готовност – разполагат с 18 машини, осем от тях разпръскват и пясък, налични са необходимите количества сол и пясък. Чистенето ще започне при първите снеговалежи. „Обединение Белмекен 2015“ с подизпълнител фирма „Станилов“ от своя страна има договори с други изпълнители за отделни пътища. От КАТ – Пътна полиция е извършена проверка на всички фирми, ангажирани в зимното поддържане – техника, материали. Уточнени са начините на взаимодействие, обследване на рисковите участници. Пожарната има достатъчно налична техника да се регира на бедствени ситуации – закъсали автомобили, паднали дървета. Но за изтегляне на закъсали тежкотоварни автомобили и автобуси няма техника, което отново се очертава като проблем. В курорта Боровец пожарникарите имат вече седем излизания след ветровете през последните дни и падналите дървета. Коментира се и ремонта на хидрантите в курорта. От ВиК е изготвен план за поддръжка и експлоатация на съоръженията, както и за аварийни ситуации, налични са и три багера.

По предписание на РЗИ ще бъде засилено хлорирането на водата в следващите седмици, което не трябва да безпокои потребителите. Пет аварийни автомобила имат от ЧЕЗ, четири снегомобила, верижна машина, оборудването е подготвено.

Все още се работи по подмяната на основния електропровод, което ще доведе до смущения в захранването на селата Драгушиново, Злокучане и Околите.

В самоковската болница е направена профилактика на отоплителната система, организирано е почистването на подходите. От Спешна помощ представител на срещата липсваше. За всички кметове на населени места ще бъдат подготвени списъци с контакти на институциите, за осигуряване на по-добра координация.