Реформатори настояват прокуратурата да се самосезира за стъпканите знамена

Гражданският съвет на Реформаторския блок осъжда потъпкването на знамето на Европейския съюз (ЕС) на състоялия се в неделя 13-ти национален събор на приятелите на Русия на язовир „Копринка“.

Събралите се на събора на 11 септември, на който присъстваха кандидат- президентът на БСП генерал Румен Радев и лидерът на партията Корнелия Нинова, хвърлиха знамето на ЕС на земята и го тъпкаха с крака, после го набучваха на коловете с българското знаме, съобщи „Нова телевизия“. Главна причина за действията им били икономическите санкции на съюза срещу Русия.

В разпространена до медиите декларация от Гражданския съвет на Блока настояват прокуратурата да се самосезира виновните за случилото се да бъдат изправени пред съда.

„Случилото се е рецидив, който се е превърнал в едва ли не в опознавателен знак на този събор. Недопустимо е, че този рецидив става с очевидното одобрение на участващите в това събитие български политици, чиито партии имат евродепутати в Европейския парламент“, се казва в декларацията.

Миналата година група от инициатива „България за мир“ се опита да стъпче знамето на Европа на 12-ия събор на русофилите „Копринка“, а през 2014 година, по време на предизборна акция на БСП пред Паметника на съветската армия беше запалено европейското знаме

„Символиката, която пропагандира този вандалски акт, е несъвместима с цивилизационния избор на българския народ да бъде неразделна част от семейството на европейските народи“, подчертават от Гражданския съвет на Реформаторския блок.