Респиратор за МБАЛ Самоков, дарение от „Капачки за бъдеще“ и дърводобивници

1006306

С още един респиратор се сдоби МБАЛ Самоков, закупен е с пари, събрани от кампанията „Капачки за Бъдеще”. Днес апаратът беше доставен в лечебното заведение. Той ще обслужва интензивния сектор на ковид отделението – поясни д-р Ковачка . управител на болницата. Това е втори респиратор за отделението, където медиците се грижат за заразените с кронавирус. В момента там са настанени 33-ма болни, от тях един пациент е на интензивно лечение.

„Това е един невероятен жест за нас. Апаратът е от най-висок клас. Изказвам от името на целия колектив на болницата едно голямо благодаря към доброволците за дарението. Кампанията има за цел набиране на средства за закупуване основно на кувьози, но болницата ни разполага с такива и помолихме за респиратор“, коментира управителят д-р Красимира Ковачка. „В отделението по ковид тръгнахме с 10 легла, след една седмица разкрихме 15, а вчера следобеда разкрихме още осем. До утре ще работим с 34 легла, като имаме готовност за допълнителни кушетки до 45 легла. Това е максимално за болница като МБАЛ- Самоков. Сключихме и договор със 104-та клинична пътека .От общинските болници в областта само ние имаме такъв завършен протокол по тази клинична пътека. Имаме инфекционист, който е на договор към болницата, това е д-р Стоянова, която работи в екипа на доцент Михайлова във Военномедицинска академия, тя се грижи за пациентите ни. Д-р Стоянова идва два два-пъти в седмицата. Имаме договори с трима анестезиолози от Правителствена болница, които са включени в графика на ковид отделението, разчитаме на двама от нашите специализанти, а днес назначихме един парамедик, който да помага. Към момента екипите са пълни. Имаме и резервни екипи. За сега два екипа работят в ковид отделението, което се води като сектор към Вътрешното отделение“ – сподели още д-р Ковачка. Стана ясно, че разкритите легла за болни от коронавирус са за сметка на Вътрешно отделение.

„Общо вътрешните легла стават 67 за болницата, 22 ще работят по други единици и 45 ще работят само за ковид отделението. С този апарат ние практически на 100% обезпечаваме нуждите за момента, тъй като по заповедта на министъра на здравеопазването са ни дали две интензивни легла и 21 легла, които са за неусложнени състояния. С оглед на това, че наблюдаваме как се увеличава пандемията, ние сме реагирали авансово и разкриваме допълнителни легла, а не в последния момент“ – поясни още тя.

Респираторът е дарение от местни дърводобивни фирми, поръчан чрез кампанията

„Капачки за бъдеще“ в началото на април. Дарителите са
• ЙОВИЧИН – ГОГО ЕООД – 1 000 лв.
• ПИРИЕВ ЛЕС ЕООД – 1 000 лв.
• ВАСКОС ЕООД – 1 000 лв.
• ТИС ЕООД – 1 000 лв.
• КЕДЪР ЛЕС ЕООД – 1 600 лв.
• АРСА ЛЕС ООД – 400 лв.
• ЙОРИ 70 ЕООД – 100 лв.
• ФОРСЕЙТ ЕООД – 500 лв.
• АГРОФОРЕСТ 86 ООД – 300 лв.
• РОДОПА ФОРЕСТ ЕООД – 1 000 лв.
• ЕГРОЛЕС ЕООД – 5 150 лв.
• ЛАСКИНЛЕС ЕООД – 13 850 лв.
Общата стойност на дарената сума за респиратора е – 26 900 лв.