Ремонтът на пътя Дупница – Самоков започна днес

Днес бе направена първа копка и започна реално ремонт на пътя Дупница- Самоков. Обхватът на ремонта е 32,5 км от второкласен път Дупница – Клисура – Самоков. Второкласният път свързва ГКПП „Гюешево“ с АМ „Струма“, с път I-1 София – Благоевград и АМ „Тракия“. Инвестицията е за около 28 млн. лв. Ремонтът се финансира от националния бюджет и от Европейския съюз по Оперативна програма „Региони в разтеж“ 2014г.-2020г.

„Както е известно, ремонтът ще бъде извършен на два лота – Дупица – Клисура и Клисура – Самоков. Обещанато преди две години от министър Ангелкова, която тогава беше водач на листата на ГЕРБ за парламентарния вот и от мен, се реализира. Пътят се нуждае от ремонт и това е известно на всички, през годините станаха много катастрофи, пътят беше много опасен и процедурите се задействаха, но бяха обжалвани няколко пъти. Правителството направи всичко възможно, за да започне ремонтът“ – коментира Валентин Милушев, който присъства на първата копка.

„Правителството подкрепя и други проекти, които са за жителите на Самоков и селата. Имам предвид санирането, ремонта и на други пътища, като Самоков – Драгушиново – Злокучане, Самоков – Доспей, Самоков – Боровец. Всички тези ремонти на пътища се случват в последните няколко години, благодарение на настоящото правителство на ГЕРБ и с финансовата подкрепа на Европейския съюз и съответните програми. За санирането в Самоков бяха осигурени много средства, над 17 милиона лева. Предстои реализирането и на други проекти“ – коментира пред сайта „Самоков инфо“ народният представител Валентин Милушев.

 

За отпускането от бюджета на 17 млн.лв. за Самоков активно съдейства народният представител Валентин Милушев. Както е известно, с тях се направи саниране на обществени сгради, сред които на РУ на полицията в Самоков, както и на частни домове и блокове. Средствата, дадени от правителството за саниране в Самоков бяха най-много, в сравнение с другите градове в Софийска област.

Строителните дейности за лот 27 с дължина 16,8км. ще бъдат изпълнени от „Обединение Клисура 2017“, а лот 28 с дължина 15,7км от дружеството „Път Дупница-Самоков“.

На първата копка днес бяха зам.- министърът на регионалното развитие и благоустройството Деница Николова и председателят на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ Георги Терзийски, работата благослови Архиерейският наместник отец Георги Паликарски, сред присъстващите бяха 57798888_2158440680903871_8240355796345421824_nкметовете на Дупница – Методи Чимев и на Самоков – Владимир Георгиев, кметът на Сапарева баня Калин Гелев, депутатите Валентин Милушев, Станислав Иванов, Радослава Чеканска, областният управител на Кюстендил Виктор Янев и др.

 

Рехабилитацията на второкласния път обхваща два участъка – лот 27 и 28. Единият започва от Дупница и завършва при границата с област София, а вторият е малко преди село Клисура и е до кръстовището с околовръстния път на Самоков. Над 1,6 км от отсечката, която ще се ремонтира преминава през Дупница и съвпада с трасето на бул. „Каваклия“ и ул. „Самоковско шосе“. Участък от 1 км е в регулацията на с. Клисура. Ще бъдат ремонтирани четири големи съоръжения – жп надлез /60 м/ и мост /52 м/ над р. Тополница в гр. Дупница, както и два моста с дължина по 6 м над реки при 59-ти и 67-ми км на пътя.

Ремонтът включва нова асфалтова настилка, възстановяване на отводняването на пътя, нови ограничителни системи, пътни знаци и хоризонтална маркировка. Срокът за изпълнение на строително-монтажните работи е 15 месеца.

Строителните дейности на лот 27, с дължина 16,8 км, ще бъдат изпълнени от „ОБЕДИНЕНИЕ КЛИСУРА 2017“, с участници „РАСТЕР-ЮГ“ ООД и „АВТОМАГИСТРАЛИ-ЧЕРНО МОРЕ“ АД. Стойността на договора е 10 707 816,14 лв. с ДДС. Строителният надзор ще осъществява „ТРАНСКОНСУЛТ-БГ“ ООД. Техният договор е за 302 760 лв. с ДДС. Авторският надзор е от „ИЛИЯ БУРДА“ ЕООД и е за 17 988 лв. с ДДС.

Изпълнител на строително-монтажните работи на лот 28, който е 15,7 км, е дружеството „ПЪТ ДУПНИЦА – САМОКОВ“ ДЗЗД, в което са: „ГАЛЧЕВ ИНЖЕНЕРИНГ“ ЕООД и „ФАРМВИЛ“ ЕАД. Договорът им е за 15 442 154,24 лв. с ДДС. Строителният надзор е възложен на ОБЕДИНЕНИЕ „НАДЗОР РЕГИОНИ“, в което са: „СТРОЛ-1000“ АД и „ТРАФИК ХОЛДИНГ“ ЕООД. Стойността на договора им е 296 400 лв. с ДДС. Авторският надзор е от „ИЛИЯ БУРДА“ ЕООД и е за 17 988 лв. с ДДС.