Раздори сред автофедерациите

Автомобилната федерация на България призова да няма бойкот на състезанията

Автомобилната федерация на България /АФБ/, която има издаден лиценз от ММС на 19 април да организира състезания на родна територия, призова днес в Пресклуб „България“ клубовете и пилотите да не бойкотират проявите от календара.

БФАС /Българска федерация по автомобилен спорт/, която е с отнето право да администрира надпреварите у нас, призовава състезателите за бойкот, изрази възмущение председателят на АФБ Камен Михайлов.

Заплашено да пропадне е състезанието по планинско изкачване в Сливен „Българка“ този уикенд, стана ясно на пресконференцията.

Група пилоти протестират срещу отнетия лиценз, но цялата законова и административна уредба е в полза на АФБ – твърди едната срана в спора. Международната федерация по автомобилизъм /ФИА/ е делегирала своето представителство в България на СБА /Съюз на българските автомобилисти/, който още през 2017 г. отне правото за контакти на БФАС с международната централа, поясни председателят на СБА инж. Емил Панчев.

ФИА разпознава единствено притежателя на спортната власт на територията на страната /чл. 4 от Устава/ и това е АФБ. Скандалът се задълбочи, след като СБА се отдръпна от БФАС, смята Калоян Станчев – член на УС, който преди година бе избран за председател на БФАС на Общо събрание със 70 на сто от гласовете на делегатите. Тогава обжалване на 6 клуба блокира регистрацията на новото ръководство в съда и това доведе до хронична криза и протакане на промяната до безкрай.


АФБ за пореден път се обърна към пилотите и клубовете чрез медиите, че признава всички издадени лицензи до 19 април т.г. Лицензите трябва само да се валидират във федерацията и няма краен срок за тази процедура. АФБ признава автоматично и разрешенията /т. нар. визи/ за провеждане на състезания, като тези документи също подлежат на валидиране, поясни К. Михайлов. Федерацията зачита всички точки и класирания преди 19 април т.г., които ще бъдат включени в генералното класиране за годината. АФБ ще следва спортния календар на 2019 г., във вида, в който го е приела БФАС.
АФБ се похвали с добрите отзиви от организацията на 50-годишнината на международното рали „България“. Това е добро начало, въпреки че още сме далеч от времето, когато участваха 100 и повече екипажа, каза многократният рали шампион и автоексперт Георги Петров.