Радослав Янков за втори пореден път ще носи българското знаме на откриването на зимната олимпиада

Общото събрание на БОК преди дни утвърди българската делегация за ХХIV олимпийски зимни игри в Пекин, които започват на 4 февруари 2022 г. Делегатите решиха в най-престижната надпревара на планетата България да бъде представена от 16 състезатели в 7 спорта.
„Знаменосци на българската делегация по време на Откриването ще бъдат биатлонистката Милена Тодорова и сноубордистът Радослав Янков,“ обяви президентът на БОК Стефка Костадинова.
Както е известно отскоро МОК въведе практиката мъж и жена да носят националните флагове на отделните държави по време на церемонията. Янков бе знаменосец на делегацията ни и на зимната олимпиада в ПьонгЧанг 2018. В момента той тренира усилено в Банско за участието си в Пекин.
Още в началото на Общото събрание Стефка Костадинова поздрави и благодари на всички български спортисти, на техните треньори, на ръководствата на федерациите, на всички с принос при спечелването на квотите.
Делегатите гласуваха България да участва с 16 състезатели на олимпийските игри в Пекин. В китайската столица ще се представим в 7 спорта, включени в 4 федерации: алпийски ски, биатлон, ски-бягане, ски-скок, сноуборд, фигурно пързаляне и шейни.
Най-много олимпийци има БФ Биатлон – 8, БФ Ски е с 6 (трима алпийци и по един в ски-бягането, ски-скока и сноуборда), по един представител изпращат фигурното пързаляне и шейните. На предишните игри преди четири години в ПьонгЧанг имахме 19 участници в 6 спорта, сега към тях се добавя фигурното пързаляне.
Най-опитен в състава ни за Пекин е Владимир Илиев, това ще бъде неговата 4-та олимпиада, а Радо Янков и Владимир Зографски ще участват за трети път.
До тях в делегацията ни застават шестима дебютанти: фигуристката Александра Фейгин, алпийката Ева Вукадинова, ски-бегачът Симеон Деянов и представителите на биатлона Благой Тодев, Мария Здравкова и Лора Христова. За други седем – скиорите алпийци Алберт Попов и Камен Златков, биатлонистите Димитър Герджиков, Антон Синапов, Милена Тодорова и Даниела Кадева, както и за състезателя на шейни Павел Ангелов – това ще бъде втора олимпиада.
Българските спортисти за игрите в Пекин:
СПОРТИСТИ 16
Сноуборд
1. Радослав Янков
Алпийски дисциплини
2. Алберт Попов
3. Ева Вукадинова
4. Камен Златков
Ски бягане
5. Симеон Деянов
Ски скок
6. Владимир Зографски
Биатлон
7. Владимир Илиев
8. Антон Синапов
9. Димитър Герджиков
10.Благой Тодев
11.Милена Тодорова
12.Мария Здравкова
13.Даниела Кадева
14.Лора Христова
Фигурно пързаляне
15.Александра Фейгин
Шейни
16.Павел Ангелов