Радев официално отказа да отстрани шефа на ДАНС

Днес изпратих официален отказ на искането на премиера за отстраняването на председателя на Държавната агенция „Национална сигурност“ (ДАНС), обяви в четвъртък пред журналисти президентът Румен Радев.

Днес на Съвета по сигурността към Министерския съвет (по темата за дерогацията на руския петрол – бел. ред.) правителството обосновава своите решения с анализите и позициите на ДАНС. Това показва много ясно, че основната причина не е в нарушаването на закона, а в сценария от записа, коментира Радев.

Между първия и втория тур на местните избори премиерът Николай Денков предложи на президента да освободи шефа на ДАНС заради атаката срещу машинния вот преди първия тур, нарушаване на закона, неизпълнение на задълженията му и изгубено доверие.

Поводът беше, че Тончев е отказал освобождаването зам.-председателя на ДАНС Деньо Денев, който изпрати до парламента справката, която бе използвана, за да бъде отменен машинният вот на първия тур. След като тя стана публична, се видя, че в нея липсват доказателства и анализ, но машини на първия тур нямаше.