Първи съюзен конгрес на Реформаторския блок

За пръв път от създаването си Реформаторският блок проведе общ форум. Вчера в залата на “Интер експо център” реформаторите бяха над 2 000 души. Посланията на всеки от лидерите на партиите в Реформаторския блок бяха различни, но ги обедини призивът за единство.

В Конграса взеха участие делегати от СДС – Самоков с председател Светлана Атанасова.

Нетрадиционно и интесено бе словото от трибуната на конгреса на лидера на СДС БожидаIMG_1093[1]р Лукарски, които започна с благодарности и шеговитото уточнение, че Оскарите ще се дават през месец март. При излизането му на трибуната думите на водещия, докато го представяше, бяха заглушени от силни овации и скандиране „СДС“. Лукарски застана зад трибуната с уверена крачка и широка усмивка и търпеливо изчака да затихне залата. Той благодари на всички, които са пренебрегнали домашните си огнища в съботния ден, за да дойдат на конгреса.

„…Благодаря и на колегите, които сега физически са зад мен, но психологически са били винаги рамо до рамо с мен през последните три години. И днес са зад мен и се надявам така да бъде много години занапред. Искам да благодаря персонално на всеки един от тях: на Меги, за това, че ме научи на уважение и ми показа как човек може да се научи да прави компромиси. За това, че се лиши от важен партиен кадър в името на семейното щастие на своя коалиционен партньор. /Ива Йорданова-Лукарска, бе член на ръководството на ДБГ, но се оттегли от политиката/. На Найден, за това, че ме научи винаги да търся общото. На Ники Ненчев, че ми показIMG_1045[1]а какво е винаги да имаш ценности, които не са от вчера. На всички колеги от НПСД, които ми показаха как тези ценности се отстояват на всяка цена. На Пепи Москов, че ми обIMG_1019[1]ясни смисъла от използването на чуждиците, и на доц. Великов, който ми показа, че всички чуждици имат българско значение. И не на последно място, искам да благодаря на всички колеги от СДС, заради това, че през тези години ме подкрепяха в прокарването и последователното отстояване на трудната коалиционна политика в Реформаторския блок“ – бяха част от думите на Божидар Лукарски. „Хората, които ни дадоха своето доверие на изборите очакват от нас да отстояваме своето единство. Единство, което ни прави силни. Ние работихме с максимални усилия, за да оправдаем доверието, което ни беше дадено. Времето не стигна, за да изпълним реформаторските си ангажименти, обещани пред нашите избиратели“ – каза още Лукарски.

Бе направен призив към ДСБ за връщане в Реформаторския блок. В залата бяха структурите на ДСБ от по-големите градове на Българя, включително Пловдив и Бургас. На кракIMG_1119[1]а залата стана при изказването на кметицата на Мирково, Цветанка Йотина, която управлява трети мандат.

Делегатите на конгреса избраха Национален координационен съвет.
“Комунизмът е безусловно зло у нас. Когато умореният от деня човек си пусне телевизора – там вижда картина, която не му харесва, която не е неговият дневен ред. Умореният от парадигми българин в дилемата между Кончита Вурст и Алла Пугачова – избира Алла Пугачова“ – бяха част от думите на Петър Москов.

В Националния координационен съвет (НКС) бяха избрани 51 човека, както преди в СДС през 90-те години, имаше множество партии. В него влязоха на квотен принцип както представители на формациите от блока, така и индивидуалните и груповите членове.

До дни НКС IMG_1014[1]IMG_1022[1]ще избере оперативно ръководство на РБ. То ще се състои от 17 човека, ще има двама секретари и говорител. Очаква се единият секретар да бъде Даниел Вълчев от ДБГ, а говорител – Петър Москов.

С Резолюция, гласувана по време на конгреса, делегатите дадоха мандат на ръководните органи на Блока да работят за формиране на дясно-центристка управленска коалиция с приоритетни партньори партиите от Европейската народна партия.

Сайтът “Самоков инфо” ще публикува всички подробности от конгреса на Реформаторския блок.

Десислава Стоянова