Първи интубиран болен – оповестиха от НСМП

87524040_2890292341037357_3154764310543073280_n

От Асоциацията за Спешна медицинска помощ преди часове съобщиха, че вече е интубиран пъвият заразен с коронавирус пациент. Засега не се посочва от кой град и. „Имаме вече първи интубиран пациент с СОVID19. Въпросът е имаме ли защитни средства и инструкции как да работим с подобни пациенти , за да не станем ние пациенти!“ – споделят мидиците от националния спешен център.

Асоциацията публикува днес и следният текст:

Това е текст преведен от италиански от наш колега работ в Италия д-р Д Михайова !ПОВЯРВАЙТЕ Й !
„Може би за мнозина не е ясен ключовият момент на темата за „#коронавирус„.Проблемът с Covid-19, заболяване, свързано с инфекция на SARS-CoV-2, не е свързано със СМЪРТНОСТ, която е около 3% и включва главно пациенти над 80 години и с предишни патологии.
Вие, госпожо на 40, която опразнихте рафтовете в хипермаркета, или вие, 25-годишен хипохондрик, който пише на всички медицински лица, които познава, че току-що сте се закашлял и се страхувате да не умрете, не трябва да се страхувате че ще се озовете в края на 2020 г. в пусти градове в стила на „Ходещите мъртви“ , защото това не ще се случи.


Проблемът на този коронавирус е неговата много висока ЗАРАЗНОСТ.

Разпространява се изключително бързо. Той навлиза в дихателните пътища, причинявайки увреждане както директно чрез цитопатични механизми, така и образувайки клетъчни синцити (клетки, които се агломерират като хора, нагъчкани в Макдоналдс преди коронавируса), и чрез имунно-медииран механизъм, тоест от вашата собствена имунна система, която, за да елиминира вируса, уврежда вашите собствени клетки.
Всичко това причинява интерстициална пневмония и в най-сериозните случаи ARDS (синдром на остър респираторен дистрес), което при 10% от пациентите означава хоспитализация, в повечето случаи в отделение за интензивна терапия.


Проблемът е, че леглата не са безброй, те се запълват бързо и продължавайки по този начин ще се стигне до там, че няма да остане нито едно. Така ще нарасне броят на хората, които не могат да бъдат лекувани правилно, и ще има и повече усложнения от инфекцията, често пъти доста сериозни.


Най-полезното е да стоите вкъщи, за да избегнете разпространението на вируса от човек на човек.По-малко зарази = по-малко нужда от легла, което повтарям, не са безброй, идва момент, в който просто се изчерпват.
Не е необходимо да се паникьосвате, но не бива да подценяваме сериозността на ситуацията. Просто трябва да слушате какво съветват експертите и да го правите.


Най-грешното в момента е да действате на своя глава!
Това е егоистично и преди всичко е рисковано за цялата общност.“