Първа копка за параклис „Св. Иван Рилски“ на ЦПШ Мальовица

На 19-ти октомври, денят, в който се почита Свети Йоан Рилски Чудотворец и се отбелязва празникът на Рилския манастир, на ЦПШ „Мальовица“ бе направена първа копка за параклис.

„Още през 1992г. беше направена първа копка от негово блажено почившия Патриарх Максим, но с годините, не знам защо – дали волята не е достигала или вярата, параклисът не беше изграден. Преди 19 години горя Ръждавица на Мальовица и искаме за двайстата годишнина да бъде изграден този параклис “ – каза Райка Мирчева – председател на Сдружение „Върхът Мальовица 2013“.

Инж. Димитър Димитров, заместник-директор на Югозападно държавно предприятие поясни, че те са партньор за праклиса, предоставят терена, върху който ще бъде изграден. „Средствата ще се събират от дарители, възможно е да помогнем след това с дървен материал“- каза той пред сайта „Самоков инфо“.

„Чудесна идея, споделям я и ще помагам за осъществяването й. С мои близки сме тук, за да подкрепим инициативата и изграждането на православния храм“ – коментира Росен Бързанов-кандидат за кмет на Говедарци от ВМРО-СДС.

Курбанът бе приготвен от Свилен Мирчев от Говедарци, помагаше му Иво Попов. „Първата копка беше направена отдавна, на друго място, тук наблизо в гората, но вече това място е собственост на г-н Христо Ковачки“ – сподели Мария Андонова от Сдружение на планинарите.

„Скъпи съмишленици, този параклис е посветен на загиналите планинари в българските планини и в света. Тук всеки ще може да запали свещица за покой на всички, останали завинаги в прегръдките на планината! Мальовица е люлката на българския алпинизъм. Самоковските катерачи са първите, осъществили смелите си мечти и останали завинаги в историята на българския алпинизъм“ – припомни Стоилкова от БТС.

 

„Поздравявам инициаторите на идеята за изграждане на православен храм тук, в подножието на връх IMG_4379

Мальовица, в най-хубавия дял на Рила. Тук са останали завинаги млади немалко планинари и алпинисти. Красотата на планината винаги е привличала смелите. Хубаво би било точно тук да бъде направен параклисът, носещ името на Св. Иван Рилски“ – сподели Светлана Атанасова – председател на СДС – Самоков и кандидат за общински съветник от ВМРО-СДС.

Архиерейският наместник отец Михаил благослови начинанието с водосвет в съслужение с отец Георги и отец Йордан от Говедарци.

„Първата копка на този православен храм се прави с помощта на дарители, помощници и на държавни институции, със съдействието на Архиерейското наместничество и Светия синод. Той ще служи за утеха на всички, които излизат под връх Мальовица и ще закриля всички туристи, ще е място за измолване на милост за загиналите планинари, останали по върховете на своя живот“ – бяха част от думите на Архиерейския наместник отец Михаил Колев.

 

IMG_4407

Десислава Стоянова