ПСС с 2 389 спасителни акции през годината

20180408_115901

От Планинска спасителна служба делим оказаната помощ на такава, която е по ски пистите през целия зимен сезон, който започва декември и е до края на април, а останалата статистика я правим за една календарна година. От 1 януари до 10 декември 2019 г. сме оказали помощ на 2389 пострадали – сподели пред медии директорът на ПСС Емил Нешев на пресконференция за началото на зимния сезон в планините. .

„Случаите на пострадалите в планините расте. Предходната година пострадалите са били 2634, докато през тази са 2389. Хубаво е да се обърне внимание кои са месеците с повишен травматиизъм по българските ски писти – януари, февруари и март, като най-много инциденти се случват през месец февруари, когато и условията по планините са по-подходящи за практикуване на зимни спортове“, подчерта Нешев. През тази година най-много акции са провели в района на Стара планина – 39.

„Като вид проведени акции най-много са транспортните акции, след това извеждане от трудна ситуация и акции по търсене. Смъртните случаи тази година са по-малко от тези през предходните 3-4 години, като за 2019 г. има 8 смъртни случая. От тях има такива заради подценяване на условията за туризъм, лавинни инциденти, падане на автомобил от скалиста местност, заболяване и др“, поясни Нешев.

„Имаме и група за спясаване с кучета, която е уникална за България. Тя се състои от 22 кучета, като 10 от тях са от оперативен клас C. Изключително трудна и в същото време отговорна е задачата на хората, които се занимават с този тип спасяване“, каза още шефът на ПСС. Той изказа благодарност на тези спасители, които са водачи на кучетата. „Има осигурени специални ремаркета с термоизолация за кучетата-спасители, която е много важна, защото им помага да бъдат изолирани както от студа, така и от горещините“ – допълни Нешев.