Проф. Коларов разказа на самоковки за остеопорозата по покана на Св. Атанасова

Днешният ден е посветен на активното информиране за остеопорозата.  20 октомври е обявен за Световен ден срещу сериозното заболяване. Данните, които се разгласяват, целят превенция.

През пролетта по покана на общинския съветник Светлана Атанасова в Самоков дойде проф. д-р Златимир Коларов – най-известният лекар в България, специалист по костните болести. Срещата премина при голям интерес от страна на жени от Самоков.

По-късно проф. Коларв прие на преглед някои от тях в клиниката, в която работи. Пред аудиторията на срещата бе показан филмът „Тихият крадец“.

Негов автор е проф. Златимир Коларов, режисьор е съпругата му Валентина Фиданова. Документалният филм по уникален начин описва остеопорозата, наречена „тихият крадец“, защото първоначално болестта протича безсимптомно и влияе върху намаляване на костната плътност. Във филма участват психотерапевти, онколози, сексолози, ревматолози, инструктори по йога. Пациенти разказват за начина,по който се справят със заболяването. След прожекцията аудиторията има възможност да разговаря с професора, да бъде информирана от него по множество въпроси,свързани с остеопорозата и благодари на Светлана Атанасова за организирането на срещата. В разговорите участва и спортната легенда Йорданка Благоева.

„Филмът е продължение на моята медицинска дейност.

Познанието ни дава възможност да намерим правилните отговори, затова пиша, правя научно-популярни филми. Заболяванията, които предизвикват болка изискват точна и квалифицирана диагноза.

Ако навреме се обърне внимание, се намалява рискът“ – бяха част от думите на проф. Коларов. Проф. Коларов е завършил медицина през 1980г., работи 10 години като лекар и асистент в различни градове в България. Към настоящия момент е проф. към Клиниката по ревматология. Автор е на над 300 научни статии, представени на научни форуми в България и чужбина, има самостоятелни научни монографии. Председател е на Българското дружество по остеопороза и остеоартроза, има издадени книги – повести, разкази, роман, автор е на документални филми, включително за Димитър Димов. Член е на Научното дружество по ревматология, Съюза научените в България, Съюза на филмовите дейци.

Проф. Коларов предостави телефонен номер за записване за преглед в София на ул. „Урвич“ 13.   02/ 958 12 30.

Остеопорозата е заболяване, което засяга всяка трета жена и всеки пети мъж над 50-годишна възраст. Тя е болест, при която плътността и качеството на костта се влошават, което води до намаляване на здравината на скелета и повишаване на риска от фрактури, особено в областта на гръбначния стълб, бедрото и китката.  Загубата на кост няма симптоми и често първият знак за наличието на остеопороза е фрактурата.  Сред факторите за повишен риск са   генетичната предразположеност, както  и  възникнали медицински проблеми, които влияят негативно върху здравето на костите. Много важно значение има също начина на живот – нездравословно хранене, липса на физически упражнения, тютюнопушене и прекомерна употреба на алкохол.

Профилактичните мерки, които всеки човек може да предприеме за да намали риска от остеопороза са редовните упражнения, диета с достатъчен прием на калций, набавяне на витамин Д чрез излагане на слънчева светлина, здравословен начин на живот и редовни медицински прегледи.  Това е акцентът в тазгодишната кампания на Международната фондация по остеопороза, провеждана в над 180 страни. Усилията в сферата на профилактиката на остеопорозата трябва да се насочат още в ранна възраст към здравословното хранене и двигателната активност. Например нуждите от калций могат да се покрият с хранителна диета. При комбинация с витамин Д за достатъчен се счита общ прием на калций около 800 mg на ден. Това количество може да се достигне чрез здравословна диета, съдържаща дневната доза от богати на калций храни. Например 1 чаша мляко или парче твърдо сирене = 300 mg калций; 1 чаша богата на калций минерална вода = 200 mg калций. При хората над 60-годишна възраст се препоръчва приемането на витамин D под формата на добавки. Приемането на богати на протеин храни, както растителни, така и животински допринасят за по-здрави кости и мускули и за превенция на остеопорозата. Когато теглото е под нормалното, също се увеличава рискътот  остеопороза.

Прости стъпки за поддържане на физическата активност:

  1. Изкачвайте стълбите вместо да ползвате асансьора.
  2. Ходете пеш при малки разстояния вместо да разчитате на кола или градски транспорт.
  3. Свикнете да излизате за разходка (или някаква друга активност) всеки ден –поставяйте си дневни и седмични цели.
  4. Стойте на един крак при извършване на ежедневни задачи: напр. миене на зъбите, чакане за кафе, миене на съдове.