Проф. Вили Лилков: Подмяната на истината за комунистическия режим в учебниците е умишлена

Magic book with magic lights

Ако това се беше случило в каря на 90-те години, бих приел, че е станало от незнание

Независимо, че темата за комунизма е в програмата за 10 клас, на практическо ниво това не бе направено адекватно. Има няколко учебника, които имат непълноти и неправилно поднесени факти“, заяви пред Нова телевизия проф. Вили Лилков, бивш член на СДС и учредител на ДСБ по повод петицията за недопускане на подмяна на факти и събития от комунистическия период 1944-1989г. и прехода към демокрация в новите учебници по история и цивилизации за 10-ти клас.

Той посочи, че не може в учебниците по история да не бъдат представени трите фалита на държавата по време на социалистическото управление.

„Самият Жан Виденов, при когото става четвъртия фалит, е представен като реформатор, а Тодор Живков се е грижил за благото на народа“, възмути се той.

„Не може да се премълчи за геноцида през първите 40 дни след 9 септември 1944 г., когато е избит без съд и  присъда елитът на България – 30 хиляди души, не се говори за разбиването на православната църква, нито за това, че Тодор Живков е поискал България да е република на СССР, а се казва, че той е знаел, че това няма да се случи“, коментира проф. Лилков това е направено нарочно в учебниците, който е убеден, че това е направено умишлено.

„Ако това се беше случило в каря на 90-те години, бих приел, че е станало от незнание, но сега смятам, че е напълно умишлено. Знае се ролята на ДС и какъв е броя на агентите, това е бил инстурмента на БКП, с който цялото общество е било държано в подчинение. Не може да не се обясни, че се живееше във всякакъв дефицит от стоки“, каза още проф. Лилков.

Източник: Фактор бг