Протест срещу БТС за хижа „Амбарица“

Планинари обявиха във фесбук, че в сряда – 9.10.2019г, от 18:30 до 20:00 часа ще се съберат на билков чай пред сградата на БТС (Спортна палата), за да напомнят, че е БТС трябва да спазва законите и задълженията си.

„ПОВОД за този протест стана заплашителното писмо, изпратено до Ема, хижарката на „Амбарица”, в което БТС заявяват, че са готови да нарушат закона, ако не им бъде предоставена хижата незабавно.

БТС е юридическо лице с нестопанска цел (ЮЛНЦ), на което са поверени за стопанисване и управление държавни имоти с цел развиване на социален туризъм. В последните години сме свидетели на абсурдни случаи, в които БТС пренебрегва закона и нехае за ресурса, за който трябва да се грижи. Хижа „Амбарица” не е изолиран случай.

Хижата беше обновена, ремонтирана, но въпреки това БТС настоява тя да бъде освободена. Сегашният стопанин – Ема не е съгласна с това. Когато има спор между страните той се решава от компетентен съд, но явно БТС предпочита да пренебрегне закона и чрез неправомерни действия да реши спора. Трябва да се има предвид, че високопланинската хижа „Амбарица” се намира на 3 часа пеш от асфалтов път. Тя е далеч от полиция и правосъдие, което улеснява възможността за саморазправа и тормоз. Такива случаи вече е имало.

Планинарското общество е необходимият коректив на бездействието и беззаконието, присъщи на сдружение БТС. Време е да покажем, че имаме отношение към тези проблеми и не желаем да сме просто свидетели на упадъка на планинския туризъм, в следствие обслужването на лични интереси в организация, която не е допринесла за ресора си с нищо в последните десетилетия.

За всеки планинар хижата е дом – там се подслоняваме, сгряваме се и завързваме нови приятелства. Нека да покажем на БТС, че има кой да следи за законността и в планината. Да се видим на по чай в импровизираната столова на нашето недоволство“ – пишат във фейсбук организатори на протеста.