Протест срещу Боби Михайлов и федерацията по футбол в центъра на София

Хаос и затворени улици в центъра на столицата заради протеста срещу начина на управление на Българския футболен съюз, започна в четвъртък вечерта. След 18.15 часа феновете започнаха да хвърлят бомбички и димки срещу полицията. Силите на реда отговориха с водни оръдия, които разпръснаха част от привържениците в Борисовата градина, видя Mediapool.

бТВ съобщи, че има двама пострадали. 

Между 17:00 и 18:15 феновете на ЦСКА, Левски, Локомотив Пловдив, Ботев Пловдив и други клубове се събраха на ул. „Гурко“, за да заявят своето искане за оставка на Борислав Михайлов и ръководителите на БФС. 

Протестът, в който се включиха фенове на различни футболни отбори и граждани, идва след опити на БФС да премести мача между отборите на България и Унгария без публика в Пловдив.

Намеренията бяха предприети по инициатива на БФС и с решение на УЕФА заради опасения от ексцеси заради протеста. В крайна сметка мачът беше оставен да се проведе в София пред затворени трибуни.

Футболни фенове и граждани от седмици протестират по време на мачовете от вътрешното първенство срещу управлението на БФС, като го обвиняват в лошо управление, корупция, непрозрачност и постоянен отказ да поеме отговорност. Борислав Михайлов и настоящото ръководство са начело на федерацията от 18 години.

В четвъртък вечер пред и около стадион „Васил Левски“ се събраха над 3000 души. Периметърът около спортното съоръжение беше отцепен, а на място имаше и хиляди полицаи.

Заедно с българските фенове бяха и около 20 унгарски граждани, дошли да подкрепят най-вече каузата на българските привърженици, независимо че заради решението на БФС, които прехвърлят топката на УЕФА, двубоят се играе пред празни трибуни. 

Протестиращите, които бяха над три хиляди, освиркваха БФС и с викове и транспаранти искаха оставката на Борислав Михайлов, който от 18 години е начело на българския футбол. Те скандираха „Оставка“, „Долу БФС“, „Михайлов вън“ и издигаха плакати срещу ръководството на футболния съюз и президента му. Феновете изпяха заедно националния химн и няколко възрожденски песни. Сред присъстващите имаше и жени, и деца. 

Около 18:15 обаче напрежението между полицията и феновте ескалира. Привържениците започнаха да хвърлят бомбички и ракети към органите на реда, а от полицията отвърнаха, използвайки водно оръдие, което разпръсна феновете из Борисовата градина и ги принуди да отстъпят към бул. „Васил Левски“.

Привържениците не се уплашиха от това действие, а напротив – продължиха да крещят „Оставка“ и да отправят послания към БФС.

Ситуацията се разви само 30 минути преди началото на футболната евроквалификация „България-Унгария“, която се играе без публика на стадион „Васил Левски“.

 Феновете бяха разпръснати на няколко групи, като най-големите отидоха към Софийския университет и Орлов мост, а останалата част се придвижи към пл. „Партиарх Евтимий“. Продължи обаче хвърлянето на различни предмети към полицаите. 

От БТА съобщават за пострадали полицаи и протестиращи. Има и арестувани.

Борислав Михайлов е бивш вратар и капитан на националния отбор по време на най-големия успех в историята – класирането на четвърто място на Световното първенство в САЩ през 1994 г.

Той застана начело на федерацията през 2005 г. като замени на президентския пост Иван Славков. От тогава досега футболът в България е в упадък, като националният отбор не се е класирал нито веднъж на финали на голямо първенство -коментират футболисти.

Пред стадиона „Васил Левски“ полицейското присъствие остава засилено.