Протест до фермата за норки до Стара Загора

На 7 ноември (събота) от 11 ч. протестът до фермата за норки до с. Маджерито и тази година ще събере хора от цялата страна, обединени от искането си за забрана и затваряне на фермите за кожи у нас. Една от водещите причини за протеста в Старозагорско е и опасността фермите за норки да се превърнат в благоприятна среда и резервоар за COVID-19.

Протестът ще се състои до най-голямата ферма за норки у нас с близо 130 хиляди животни по данни на БАБХ. В него ще се включат хора от цялата страна, местни жители и представители на неправителствени организации за защита на животните и природата – сдружение КАЖИ, фондация “Дивите животни”, фондация “На ти с природата” – както и Националната гражданска инициатива за забрана добива на ценни кожи.

Преди повече от година група депутати внесоха в Народното събрание законопроект за забрана на фермите за кожи у нас. Това се случи след входирането на над 51 хиляди подписа през лятото на 2018 и редица демонстрации и протести. Проектът обаче до днес е замразен в парламентарните комисии, споделят организаторите на предстоящия протест.

“Този ноември поредно поколение норки ще намери смъртта си във фермата до Маджерито и тази до Чарган. Десетки хиляди животни ще преживеят най-ужасните си мигове, преди да бъдат задушени от отровните газове в газовите камери. Писъците им ще отекват дълго, преди да останат безгласни завинаги.”, разказва Петя Алтимирска, председател на КАЖИ. “Днес, когато целият свят се опитва да прекрати заразата от COVID-19, се оказа, че фермите за норки са сред най-рисковите животновъдни обекти, в които животните могат да пренасят новия коронавирус. Наред с безсмислената жестокост, замърсяването, вредата за местното население и щетите върху биоразнообразието, сега с основание можем да добавим и рискът за общественото здраве. Единственото разумно решение е забрана.”

Норките са сред малкото животни, които са както податливи на заразяване с коронавируса, така и способни да го предават между себе си и обратно към човека. Това стана ясно, след като по-рано тази година властите в Холандия установиха множество случаи на предаване на вируса между норка и човек. Бързото разпространение на вируса в условията на фермите за норки там е причина днес повечето от тях да са заразени. До края на годината ще надхвърлят 5 милиона избитите норки само от фермите, които към момента са заразени с COVID-19. Случаи има в Холандия, Дания, САЩ, Швеция, Италия и Испания. От 2021 г. всички ферми за норки в Холандия ще бъдат закрити.

Сдружение КАЖИ 
Петя Алтимирска