Прокуратурата и МВР влязоха в офиси на фирми, свързани с Христо Ковачки

Разследващите търсят документи и материали, свързани с производството, което се води за пристигналите 127 контейнера с италиански отпадъци на пристанище Варна-запад

Прокуратурата и служители на МВР влязоха в офисите на две фирми, свързани с бизнесмена Христо Ковачки в Гълъбово, заради контейнерите с боклуци от Италия, пристигнали на пристанище Варна-запад, съобщиха от държавното обвинение.

Тази сутрин под ръководството на Районната прокуратура във Варна са започнали процесуално-следствени действия в офиси на „Брикел“ ЕАД и „Траш юнивърс“ ЕООД в град Гълъбово, като се търсят и ще бъдат иззети документи и материали, съотносими към разследването, което се води за пристигналите 127 контейнера с италиански отпадъци.

Наблюдаващият прокурор на досъдебното производство, трима дознатели и полицейски екипи вече са в дружествата, за които има данни, че са съпричастни към преработката на вносните отпадъци.

Всеки момент се очаква 28 от общо 127 контейнера да бъдат натоварени на кораб и върнати обратно на изпращача – „Дентиче пантелоне“ от град Салерно, след като Районната прокуратура във Варна даде разрешение за реекспорта им. Транспортирането ще бъде за сметка на италианското дружество.

От държавното обвинение припомнят, че първите контейнери от Италия са пристигнали на 9 октомври 2019 г. До 25 ноември миналата година на пристанище Варна-запад са били разтоварени общо 127 контейнера с временен режим на съхранение до 90 дни. Товарът им бил манифестиран като пластмасови и каучукови отпадъци.  След изтичане на срока за временно съхранение при отваряне на контейнерите разследващите установиха разминаване между реалното и манифестираното съдържание..

Отпадъците са текстилни, стъклени и дървени отпадъци и са предназначени за получателя – „Блацион“ ООД  в София. Те трябвало да бъдат доставени на площадката на „Траш юнивърс“ ЕООД в град Гълъбово и изгорени в пещите на ТЕЦ-а на Ковачки „Брикел“.

Източник: „Правен свят“