Откриха загинал турист в Рила

Вероятно мъжът е получил инфаркт…

По думите на жената, денят е бил прекрасен и са тръгнали в група от 9 туристи от ЦПШ – Мальовица. С напредването по маршрута излиза вятър, с поривите до 80 км/ч. По план трябвало да слязат преди смрачаване. Достигат в. Мальовица, оттам тръгват към Додов връх, обядват и продължават по маршрута, поемат над Урдини езера, след което започва полегато качване на в. Дамга.

Около 13:30, точно 2-3 пилона преди самия връх Радослав внезапно пада и умира на място, без да е имал оплаквания преди това. Водачът успява да се свърже първо с дежурния екип на ПСС, а после и с телефон 112, откъдето получават инструкции, но не успяват да направят нищо за мъжа.

Около час след смъртта, около 14:40 от ПСС съобщават, че екип от отряд „Дупница“ тръгват към мястото и поиска отново точни координати, както и информация за числеността на групата. Повече от 4 часа след подаването на сигнала и уверение, че ПСС идват към върха не пристига никой.

Когато наближили спасителите, чули телефонен разговор на един от тях и думите „Те са го изоставили“, което било възприето погрешно, убедена е Стефка. Това съобщение завладя медийното пространство още същата вечер, а форумите се изпълниха с обвинения. Приятелите ни съдействаха на спасителите през цялото време и наравно с тях са участвали в пренасянето на тленните останки, уточнява тя.

Наложило се е преди това част от групата да слезе поради различни заболявания и измръзвания на членове от нея.

Жената е убедена, че всичко необходимо е било направено и благодари за усилията на приятелите им, доброволците от ПСС и лекарите.