Приютът за бездомни животни не е готов, не може да се отвори, докато не се намерят ветеринари. Необходими са близо 100 000 лв. за изграждането му

Един от проблемите в Самоков, последица от безотговорното отношение на местните към домашните им любимци, е липсата на приют за кучета и котки.

„В много Общини има добри практики и Законът се прилага от години – коментират в социалните мрежи Сдружения, които следят развитието на проблематиката в Самоков.

На декемврийската сесия на съветниците за доизграждане на приюта се предвидиха близо 100 000 лева. Пояснено бе, че става въпрос за основен ремнот на сградата за прюта за бездомни живетни – 54 012 лв. и за оформене на терен около сградата за разходка и клетки на открито – 54 740лв.

„Без въвеждане на контрол над стопаните на кучета в Самоков и селата, проблемът няма да се реши и приютът ще се препълни от изоставени кучета“ – коментират запознати с тематиката.

Трябва да се намерят ветеринари, персонал и доброволци, които да работят в приюта, след като бъде оформена сграда, помещения, след като бъде закупено оборудване, за да може да работи според законовите изиксвания.

Съветниците взеха решение реализираните икномии от приключени обекти през предишни години, да се пренасочат към обекти, които предстои да бъдат завършени. Предвидени са средства за ремонт на покрива от болницата – 55 755лв. , за изграждаене на навес в депото 46 567 лв. , ремонт за кулата на училище „Св. Св. Кирил и Методий“ – 105 685 , за инвестиционен проект за обект за преустройство на бившо училище в Ковачевци в Дом за стари хора – 35 568лв , за проект за преустройство на бивша здравна служба в Ковачевци – 11 200лв., за проект за реставрация на синагогата – 49 958лв. и други.

Самоковци питат коя е фирмата, на която предишната власт в Самоков бе поверила изграждането на приюта и как се разходвани средствата от въпросната фирма, след като приютът не е готов?

снимката е илюстративна