Препоръки към строителния контрол у нас след земетресението в Албания

51415135_303

Конкретни препоръки към строителния контрол у нас и аниземетръсното строителство отправиха българските експерти, които две седмици оценяваха щетите от труса в Албания. Те представиха своя анализ в Университета по архитектура, геодезия и строителство.

Част от презентацията беше филмът на БНТ „6,4 по Рихтер – бедствие до ръба на разлома“ на Николай Минков и Станислав Златев, излъчен в рубриката „В кадър“.

Проф. д-р инж. Петър Павлов, Национален център по сеизмично инженерство: Крайно време е и в България да бъде изграден такъв, в който да могат да се тестват мащабни образци на сгради, цели елементи, материали, технологии.

Според експертите само така ще се затегне строителното законодателство и контрол.

Инж. Димитър Куманов: Искам да използвам случая да отправя послания към българските граждани да спрат да къртят стени в апартаменти и сгради, защото при следващо земетресение ще ги събираме много лесно от земята. Видяхме го много ясно в Албания това.

Българските строителни експерти съветват внимателно до подбираме хотелите, ако решим да почиваме в Албания.

Доц. Цветан Георгиев – УАСГ: Трябва добре да се преценява къде да се настаняват. Трябва да се търсят по-нови строежи със скелетни конструкции и да се търси документ, който показва, че сградата е огледана от специалисти и е казано, че може да бъде обитавана.

Такъв формуляр беше попълван от международните експерти по антиземетръсно строителство, след всеки анализ на сграда в Албания, в който се посочва дали тя е годна за обитание, дали трябва да се ремонтира или да се разруши.

Албанската прокуратура издаде общо 17 заповеди за арест по обвинения в убийство и злоупотреба със служебно положение за смъртта на над 50 души при земетресението миналия месец. Голяма част от 17-те издирвани се укриват.

Разследването е установило, че строители, инженери и собственици на сгради не са спазили правилата, нормите и стандартите за сигурност при изграждането на рухналите сгради.

Двата хотела в Дуръс, погребали четирима души, са били построени нелегално, констатират властите.

Албания още изчислява цената за настаняване на 14 000 души, останали без дом след труса от 6,4 по Рихтер.

Николай Минков