Президентът трябва да бъде човек с усещане за мисия

Кандидатът за президент от Реформаторския блок, Трайчо Трайков, пред “Самоков инфо“

 

Трайчо Димитров Трайков от 2009 до 2012 година беше министър на икономиката, енергетиката и туризма. От 2013 година участва в дейността на Реформаторския блок. Роден е през 1970 година в София. Трайков завършва средното си образование в Първа английска езикова гимназия, София през 1989, а висшето – в УНСС със специалност „Международни икономически отношения“ през 1994.

Впоследствие специализира „Финансов анализ и мениджмънт“  в Австрия и Германия.  Той започва кариерата си в един от първите специализирани консултантски компании с фокус на Източна Европа, а впоследствие се присъединява към една от големите европейски консултантски фирми, Roland Berger. Там той се присъединява към екипа на своите клиенти EVN Group. Работи в EVN от 2005 до 2009 по мениджърски и проектни задачи в рамките на дейността в България на австрийската група за услуги в областта на енергетиката и опазването на околната среда, консултира и Electrica SA (Румънският електроразпределителен холдинг) по приватизацията на Electrica Oltenia и Electrica Moldova [3]. Прокурист е на „ЕВН България Топлофикация“ и на „ЕВН България Електроразпределение“. Политиката на Трайчо Трайков като министър на икономиката, енергетиката и туризма се концентрира върху енергийните въпроси и особено отстояването на българските национални интереси спрямо политиката на Русия. Трайков настоява за добри цени за България на газта в преговорите с Газпром, диверсификацията на източниците на енергия и евентуално построяване наАЕЦ Белене, но със съвременна техника и неруски капитали. С това той се противопостяви открито на политиката, водена от неговите предшественици и широко пропагандирания от Георги Първанов „Голям шлем в енергетиката“, имащ за цел да свърже България с Русия за десетилетия напред.

През месец март 2012 посланикът на САЩ в България Уорлик заяви:„Подалият оставка Трайчо Трайков е действал винаги в интерес на българските граждани, а напускането му ще е загуба за българското правителство“.

Първо да Ви поздравя с раждането на Вашата дъщеря. Съгласен ли сте с мнението на социолозите, че Вие напълно отговаряте на профила за най-подходящия президент на България – млад, компетентен, отговорен към националните интереси, служебните ангажименти и към семейството си?

-Много се радвам, че има такова мнение. Срещите със самоковци по време на кампанията много ме развълнуваха. Тези срещи с нашите потенциални избиратели са и много изискващи. Виждате колко много неща очакват хората. Зная, че градът има много проблеми, на самите срещи самоковци ми споделиха много свои виждания за развитието на общината. Аз знам, че нашите избиратели търсят профил на президент, който може да погледне по друг, модерен начин и на институцията, и на функциите й. И то не модерен в някакъв шоу смисъл, а от гледна точка на изпълване със съдържание на всички правомощия, които има президентската институция. Например нашите потенциални избиратели очакват да се признае от нашите институции, че българската нация е и от  хората, които са в България, и от българите, които са извън страната, всички те са част от нашата нация. Ние искаме да приобщим тези хора към всичко, което се случва в държавата.

Вие имате доста компетенции, какво сте завършил?

-Завършил съм международни икономически отношения, след това имах и допълнителни специализации в чужбина.

Кои са Вашите качества, които ви помогнаха да преодолеете другите кандидати на Реформаторския блок?

-Трябва да попитате вероятно колегите от Реформаторския блок. Но честно казано, имаше и други много достойни конкуренти. Всички кандидати от РБ бяха много качествени, даже повече в сравнение с тези от другите партии, издигащи кандидат-президентски двойки.

Какъв трябва да бъде президентът на България?

-Президентът трябва да бъде човек с усещане за мисия, тъй като изключителен шанс е да се окажеш на такава длъжност в държавата, откъдето можеш да повлияеш на съдбата на нацията си. Аз това усещане го имах и като министър. Знам колко е задължаващо и човек трябва внимателно да премери, преди да реши, че е способен да носи такава отговорност. Тези пет години, ако ти не си на висота, може да са пропуснати години за още седем милиона души. Това е първото условие. Второто условие е да е патриот и родолюбец и трето –  да мисли държавнически, да има визия за години напред. Аз съм човек, който уважава традициите. Смятам, че кандидатът за вицепрезидент, г-н Съби Събев, е един изключителен човек, с много опит и възможности за взимане на мъдри решения.

Десислава Стоянова