Предимно чужденци ходят в планината през есента

100_3346

През есенните месеци – септември, октомври и ноември, посетителите на Национален парк „Рила“ са предимно чужденци – сподели пред медии д-р Стефан Кирилов, главен експерт към Национален парк „Рила“. „Те изминават продължителни преходи и отделят около 2-3 дни на парка, като посещават най-интересните обекти – Седемте рилски езера, района на връх Мальовица и района на връх Мусала“, обясни той.

По думите му миналата година посетителите са били по-малко в сравнение с 2018 година. „Около четвърт милион туристи са посетили Националния парк през предходните години. 168 хиляди са туристите за изминалата година. Най-много са посещенията през лятото и най-вече през месеците юли, август и септември. Аналогични са посещенията и за тази година, но през октомври и ноември месец отчитаме значителен спад“, отчете главният експерт.

„Във високата част на Рила и малко над горната граница на гората, около 2000-2300 метра надморска височина, съществуват лавиноопасни места. Туристите трябва да се движат само по основните маршрути, да не използват алтернативни трасета. Трябва да вървят само по маркировката, да следват зимните маркери със светлоотразителни жалони и да ползват информационната инфраструктура на територията на парка“, посъветва главният експерт.

Д-р Кирилов каза още, че Дирекция Национален парк „Рила“ изпълнява оперативен план за работа при усложнена зимна обстановка на територията на парка, като уточни, че този документ следва основни моменти, които Дирекцията трябва да изпълнява през зимата, включително и при възникване на аварийни ситуации. „Направен е анализ на съществуващата техника, която се използва при възникване на извънредни ситуации. Това са нашите моторни превозни средства с висока проходимост.

Национален парк „Рила“ разполага с 29 на брой такива –  2 моторни шейни, бензиномоторни триони и други. 18 души от парковата охрана са специализирани в осъществяването на планинско спасяване. Други служители са обучени за почистването на горски пътища и могат при необходимост да оказват съдействие за спасителни акции във високите части на планината, отбеляза той.

Д-р Стефан Кирилов коментира още, че паркът е защитена територия и опазва около 6 500 биологични вида. „Спецификата на парка позволява животинските видове да се грижат сами за себе си в естествена среда“, разясни главният експерт към Дирекция Национален парк „Рила“.