ПО СЛЕДИТЕ НА ТРАКИТЕ БЕСИ, МИСТИЧНАТА КРАСОТА НА РИЛА ПЛАНИНА

ДРЕВНОТО ПОЗНАНИЕ НА ТРАКИТЕ, ХИЖА ТРЕЩЕНИК, ЛЕКИ ПОХОДИ, БЕСЕДИ, ЕНЕРГИЙНА ТРАНСФОРМАЦИЯ
24 – 26/ 08/ 2018

 

Бащата на историята Херодот, който пише за тракийските племена, обичаите и светилищата им, казва за една от големите тракийски общности следното:  сатрите са придобили голяма популярност с техния вътрешен жречески кръг, наричан беси. Доколкото знам не са били подчинени никога и на никого и единствени от траките продължават да са и досега свободни, живеят високо в планините, които са покрити с гори и сняг, и са отлични войни. Те държат прорицалището на Дионисий, то се намира на висок връх в планината.

Домакин на поредния семинар, който ще запознае участниците с неразкритата, пазена в дълбока тайна, мистична част от живота на тракийските общности по нашите земи, ще бъде хижа „Трещеник“.
В програмата са включени разходки по различни екопътеки с тематичена насоченост, където всяка скала е с богата история. Може да се направят походи до различни сакрални, исторически и духовни места с невероятна енергетика, като:
– Предполагаемото Главно светилище на Дионис
– Предполагаемия гроб на Орфей
– Енергийното Огледало – Райна могила
– Царския трон на вожда на бесите
– Каменната спирала – символ на Богинята Майка
– „Царския път“ и изворите на река Нехтеница
– многобройни силно енергийни кромлехи и менхири

Хижа „Трещеник“ се намира сред красивите иглолистни гори на Рила. Заобиколена е от многобройни мистични мегалитни паметници, свидетелстващи за интензивен духовен живот по тези земи от най – дълбока древност. Мястото е спокойно, въздухът – прекрасен и ви кара само за няколко минути да забравите градския шум и стрес и да се пренесете в един далеч по-красив свят с аромат на вековни борови дървета, билки, треви и сладкогласните песни на птиците. Хижата е изходна база към южния портал на Национален парк „Рила“, на два часа е от Якорудските езера, на три часа е от Сухото езеро, на три часа е от езерото Гранчар, на четири часа е от хижа „Семково“.

Освен походи и беседи до многобройните мегалитни паметници и местности, ще има и илюстровани лекции с възможност за дискусии в залата на хижа „Трещеник“.
Семинарните вечери след 18:00 ч ще продължат край лагерния огън със местни легенди и предания, музикални, самодейни изяви и др.