Почина Тодор Кавалджиев, вицепрезидент от 1997г. до 2002 г.

screenshot80736

Още като ученик е арестуван, защото се опитва да възстанови Младежкия земеделски съюз. Прекарва повече от 11 години по комунистическите лагери и затвори

„След продължително боледуване ни напусна Тодор Кавалджиев, който беше вицепрезидент на България в периода 1997-2002 г.“ – съобщиха от пресцентъра на БЗНС. Кавалджиев беше вицепрезидент на Петър Стоянов.

Той е роден на 26 януари 1934 г. в село Главан, в Странджа-Сакар, недалеч от турската граница.

Още като ученик е арестуван, защото се опитва да възстанови Младежкия земеделски съюз. Прекарва повече от 11 години по комунистическите лагери и затвори.

През 1989 г. е един от възстановителите на БЗНС „Никола Петков“. Избран е за народен представител във Великото народно събрание, а през 1996 г. – за вицепрезидент на Петър Стоянов.

Първи алармира за корупционни практики и за това, че бивши комунисти най-активно овладяват предприятия и мощности в процеса на приватизация, като често просто ги източват и унищожават.

До последния си дъх беше пример за честност и почтеност. С всяко свое действие през целия си живот той служеше за пример за всички нас. От името на БЗНС председателят на Съюза Николай Ненчев отправя най-искрени съболезнования на близките му.

Опелото ще се състои в петък 8.02.2019г., от 11:00ч., в църквата „Св. Седмочисленици“.

Поклон пред светлата му памет!