Почина президентът на „Главболгарстрой“ Симеон Пешов

Почина президентът на „Главболгарстрой Холдинг“ АД и почетен председател на Камарата на строителите в България инж. Симеон Пешов, съобщиха от компанията.

Инж. Пешов е роден на 29 март 1941 година. Завършва висше образование в Инженерно – строителния институт /ИСИ/ гр. София. Професионалният му път започва в Изчислителен център за строителството /по-късно Институт по строителна кибернетика/.

От 1990 година до сега ръководи компаниите в групата на „Главболгарстрой“. Председател е на Камара на строителите в България от 2003г. до 2010г., понастоящем „почетен председател“. Основател на фондация „Възраждане за Белчин“ .

Пешов беше в основата на създаването и на Супер Боровец. За да ограмоти тогавашните съветници и администрация, Пешов ги заведе на няколкодневна екскурзия в най-известните градове в Европа, като ГБС пое всички разноски. Обиколката включи и най-известните зимни курорти в Австря, Италия и др. ГБС по това време държеше голям проецент от акциите в Супер Боровец. Несъстоялият се проект тръгна в Царска Бистрица по време на кметуването на Ангел Николов. Бе създадено дружество, в което Общината получи минимален брой акции. Един от основните играчи в дружеството, Емил Кюлев, бе убит на бул. „България“ в София посред бял ден.

Симеон Пешов e издъхнал тази нощ в къщата си в родното си село Белчин. Негови близки са подали сигнал на тел.112. Екип на спешния център –Самоков са се отзовал веднага на сигнала.

Поклонението ще бъде на 18 септември /петък/ от 10.00 ч. в храм „Св. апостоли Петър и Павел“, с. Белчин.

сн. novinite bg