Поповяне, Доспей и Ярлово са сред селата с ковид в Самоковско, общо в града и селата са установени 133

За последното денонощие са регистрирани 7 положителни теста за коронавирус в община Самоков, вчера бяха 11. Общо установени за Софийска област днес сутринта бяха оповестени – 17.

От тях 50 са настанени в болница, останалите са на домашно лечение. За изминалото денонощиe един е оздравял. Днес от РЗИ направиха тестове на установените контактни лица на вече диагностицираните. Освен в града, с положителена проба са жители от Доспей, Ярлово и Поповяне. Общият брой на диагностицираните с коронавирус в общината от началото на извънредното положение е 133. От тях за момента активни са 115 . Общия брой на излекуваните е 15, починалите са трима. От 3-ти юни до момента са направени над 200 PCR теста на лица със симптоми и контактни лица, тестването продължава.

Вчера РЗИ София област са провели среща в областна администрация с участието на управители на болници и кметове. „Стигна се до общото заключение, че при положение, че епидемията се разраства, а лечебните заведения в София са вече пълни, е необходимо да се открият сектори или отделения във всички болници в областта, за да се настаняват болни от Ковид. Това се взе като общо решение, а изпълнението ще бъде от страна на управителите на болниците. Друга възможност не виждаме при необходимост” – оповестиха от РЗИ.

Директорът, зам.- директорът, счетоводителят и учител от Обединено училище „Неофит Рилски“ в Самоков са диагностицирани с коронавирус. Има и положителен сред селските кметове. От вчера директорът на „Неофит Рилски“ е настанена за лечение в инфекциозно отделение на столична болница.

Както е известно, извънредната епидемична обстановка в България се удължава до 15 юли. Това стана, след като в последната седмица се появиха рекорден брой нови инфекции. В последното денонощие са потвърдени 130 нови случая.

Няма ваксина, нито специфична профилактична мярка”, заяви здравният министър и констатира сериозно завишаване на новопотвърдените случаи на заразени.

За периода от 27 май до 9 юни средно на ден е имало по 26 нови инфекции, докато в периода от 10 до 23 юни те са вече по 84 на ден, което означава 3,2 пъти увеличение, коментира министърът.

Нови мерки няма да бъдат налагани. Забраната за влизане в страната и карантинирането на лица от държави, в които има висока степен на заболяване, ще остане. Хигиената, спазването на физическата дистанция, дезинфекцията и носенето на маски на закрито са задължителни, както и остават ограниченията, свързани с провеждането на масови мероприятия и големи струпвания на хора.

На 19 юни бяха потвърдени най-много случаи от началото на пандемията насам – общо 132.

Общият брой на заразените в България достигна 4114. По последни данни в лечебните заведения с потвърдена инфекция са приети 362 пациенти, 13 от тях са настанени в интензивни отделния.

В държави от ЕС и други важат същите правила за носене на маски на закрито, удължено е и извънредното положение в разлчни точки на света.