Полицейски шефове от високи нива били чадъри на наркотрафик

SAM_10131

Организираната престъпна група с участието на шефовете от ГДБОП е работила в периода от 2017 година до неутрализирането й в петък. Това съобщи на брифинг говорителят на главния прокурор Сийка Милева и директорът на Дирекция „Вътрешна сигурност“ на МВР Стефан Банков.

По думите на Милева акцията, проведена на 26 юни е безпрецедента, а с нея е разкрита корупция на най-високи нива на служители, чиято професионална ангажираност е била свързана с противодействието на наркотрафика в страната и чужбина.

„Участниците в групата са четирима. Двама от тях са на висши ръководни длъжности в ГДБОП, друг участник е разузнавач първа степен към Генерална дирекция „Национална полиция“. Четвъртият участник не е служител на министерството, а е играел ролята на посредник. Престъпната организация е разкрита със съдействие на лице, което през годините е било изнудвано и през годините е давало подкупи на началници на сектор „Наркотици“ в ГДБОП в размер от 5 000 до 10 000 лева. Същият е получавал информация кога, къде и как да се укрие, за да не бъде задържан от правоохранителните органи“, обясни още Сийка Милева.

Организираната престъпна група е работила в направление получаване на подкупи от групи, занимаващи се наркотрафик с цел осигуряване на чадър на тяхната дейност. Второто направление е получаване на подкупи за неутрализиране на конкуренти. Третото – предоставянето на предварителна и изпреварваща информация по различни разследвания. След получаване на подкупи от страна на началниците в ГДБОП е започвано образуване на преписки и оперативни дела срещу конкретни лица. За улеснение на престъпната си дейност двамата висши служители на МВР демонстрирали неразбираемост и конфликти помежду си пред престъпния контингент. Така получавали повече пари.

„Лицата са били ръководители и методисти на всички служители от системата на МВР, които са били пряко ангажирани с противодействие на престъпленията, свързани с наркоразпространение и наркотрафик. Те са били и контактната точка с европейските ни партньори, чуждите европейски служби в ЕС, Шенгенската информационна система и Интерпол. Засегнат е международния авторитет на страната ни, заради факта, че обвиняемите лица са осъществявали контакт с чужди служби. В резултат на престъпната дейност са били провалени редица наказателни производства в страната и чужбина, заради предоставяне предварителна информация за разследвания“, заяви още говорителят на главния прокурор и обясни, че при задържането на единия началник на отдел „Наркотици“ в ГДБОП той бил поискал сумата от 10 000 лева, като лично определил мястото къде да бъде предадена тя.  И още – казал на свидетеля да не бъде с телефон на срещата.

Като изключително трудна определи работата по операцията директорът на Дирекция „Вътрешна сигурност“ Стефан Банков и уточни, че никога в кариерата си не се е срещал с такава наглост и арогантност. По думите му единият от служителите е създавал проблеми на престъпния свят, а другият се е виждал с тях за подкупите.

„Създавайки привидно неразбирателство с неговия подчинен служител, общо казано единият създаваше проблеми на престъпния свят, другият се срещаше с тях и им искаше парите. Тази практика продължава дълъг период от време. Дирекция „Вътрешна сигурност“ работи и в момента. Днес депозира в Специализирана прокуратура допълнителни материали за деяния от 2014 г. на двамата служители“, допълни още Стефан Банков.

Източник Правен свят