Пожарната в Самоков с отворени врати за празника си

Огнеборците от Районна служба „Пожарна безопасност и защита на населението“ –  Самоков със седмица на отворени врати за професионалния си празник

Няколко тежки пожара съпътстваха професионалния празник на огнеборците. В намален състав от доста години и при тежки условия на труд минава и делникът, и празникът им.

 

За поредна година пожарникарите в РСПБЗН – Самоков отбелязват своя професионален празник – 14 септември, със седмица на отворените врати, в която посрещат деца от училищата и детските градини в Самоков. От 10-ти до 16 септември пожарникарите ще запознават малчуганите с техниката и колите на пожарната, както и с дейността си.

„Професионалният празник ще отбележим с отворени врати на Районната служба и ще запознаем малчуганите с работата  на пожарникарите. Екипът на Районната служба за пожарна безопасност и защита на населението при бедствия, аварии и катастрофи  е част от единната европейска система за спешно повикване. Службата в Самоков разполага с пет противопожарни коли и един екип, които осигурява 24- часово дежурство на хората и техниката и своевременно реагира на всеки сигнал за помощ“, сподели пред „Самоков инфо“ главен инспектор инж. Красимир Караджинов, началник РС „ПБЗН“-Самоков.

От началото на годината досега огнеборците  от Самоков са реагирали на 110 произшествия. По- тежките пожари, възникнали през тази година досега, са около осем, с големи материални загуби, като при пожарите в Говедарци, Маджаре, Алино, Самоков и др.

„За съжаление 6 пъти сме викани на лъжливи адреси“, сподели още главен инспектор инж. Красимир Караджинов.

Имало е  и три смъртни случая, вследствие на пожари.

„Жертвите бяха трудноподвижни възрастни хора, смъртта им настъпи при задушаване. Някои от пожарите бяха с голIMG-fb21c1cbf7d2b8a0847a22bffe10e214-Vеми материални щети, въпреки навременната и професионална реакция и дейност на огнеборците. 80 % от пожарите бяха причинени от небрежно боравене с открит огън и от неизправни отоплителни и нагревателни уреди“ – споделя Караджинов.

„Преди десет години бяхме няколко екипа, а нямахме техника. Сега е обратното, не се назначават хора, на мястото на колегите, които се пенсионираха. Трябва да има повече щатове. Преди години на едно дежурство бяхме по осем души, а днес сме едва трима – началник смяна, пожарникар, водач на специален автомобил“ – коментират работещите в сферата.

Главен инспектор инж. Красимир Караджинов честити празника на колегите си и им благодари за всеотдайността в работата. В празничното си обръщение той припомни преодолените трудности и проблеми през изминалата година. „Професията ни възлага отговорности, но и ни дава сили да помагаме по всяко време на всеки, оказал се в беда“.

Караджинов пожела на колегите си здраве , успехи и по-малко произшествия.