Подписка подкрепя Емилия Ковачева. Нейни колежки: Трудолюбив и отзивчив човек е, добър професионалист

imagesАдв. Янев, защитник на Емилия Ковачева: Създаде се уличен натиск върху съда

 

За кратко време в Самоков се събра подписка в подкрепа на акушерката Емилия Ковачева, която я грози най-тежката присъда – доживотен затвор. Съдебното заседание ще се проведе на 3-ти юни.

Нейни колеги от Самоков настояват и се надяват на справедлив съдебен процес. Те твърдят, че Емилия е отзивчив човек, трудолюбива е, и я познават като отличен професионалист. До момента са събрани над 1000 подписа.

Свързахме се с Емилия по телефона, но тя отказа коментари. “Разбрах за подписката. Искам да благодаря на всички, които ме подкрепят, много ме развълнуваха и трогнаха в този изключително тежък момент. Благодаря на всички, които вярват в мен!” – сподели Емилия Ковачева.

Даниела Йовева – медицинска сестра:

-Познавам Емилия още от училище. По-късно от работата й при д-р Бубураков. Той беше мой личен лекар, а тя тогава работеше при него като медицинска сестра. Изпълняваше стриктно задълженията си при него и винаги правеше всичко възможно да е в помощ на пациентите. После работихме заедно на ледената пързалка в Самоков. Позитивен човек е. Много майки, които са раждали при нея се подписаха в подписката в нейна подкрепа. Емилия е трудолюбива жена и грижовна майка. Уважава родителите си, в чудесни отношения е с тях. Помагаше на децата си, останаха на нейната грижа, след смъртта на баща им. Има две чудесни момичета. Грижи се за къщата си, има чудесен двор с цветя, които е насадила тя”.

Димитрина Петрова:

-Познавам Емилия, тя е добра колежка, много я уважавам заради качествата й на професионалист. Услужлива е и е трудолюбива. Като бях болна, веднага ми се притече на помощ – безусловно и навреме. Като я помолиш за нещо, го прави веднага. Гарантирам за нея, като за себе си. Това е. Дано съдът е справедлив. Емето заслужава справедливост и да може да се грижи за децата си.

Ралица Стоянова:

-Надявам се да се състои справедлив съдебен процес. Познавам Емилия от много време и съм с най-добри впечатления от нея – и като акушерка, и като човек. Имаше професионално и абсолютно човешко отношение към мен и децата ми в родилно отделение в МБАЛ – Самоков.

Таня Ваклинова – Дафинова:

-С Емето сме учили заедно, познавам я отдавна. Не мога да кажа нищо лошо. Кротко и тихо момиче беше. После децата ни учиха заедно. Знам я като грижовна майка и трудолюбива жена. Преди една година и половина ми се наложи да отида на преглед в болницата в София, където работеше. Потърсих я за съдействие, за информация. Тя се отзова веднага, записа ми час, обясни ми какво трябва да направя. Благодарна съм й за човешкото отношение. Веднага ми съдейства”.

Разговаряхме и с адв. Янев.

Адвокатът на Емилия Ковачева Владислав Янев е представил възражение пред Софийски градски съд по делото от месец януари тази година. Защитникът на Емилия Ковачева възразява срещу начина на провеждане на разследването и опороченото предявяване и внасяне на обвинителен акт. Той е изложил тези за сериозни закононарушения.

Едно от тях е незаконно изтичане и разпространяване в медиите и интернет на запис от охранителна камера на УМБАЛ „СОФИЯМЕД“, “с което и до момента се създава недопустим уличен и медиен натиск върху съда. Публикувани бяха кадри, за които се твърди, че са от охранителната камера на „СОФИЯМЕД“ и по тях се събират множество незаконни призиви за линчуване. В медиите многократно бяха излъчени кадри, с което по недопустим начин допълнително се нагнети враждебността към подсъдимата и се затвърди общественото мнение, че тя е доказано виновна, че следва да бъде осъдена и то на най-тежкото наказание. Едновременно с това в медиите случаят се представя едностранчиво и с изопачаване на данни и обстоятелства по разследването, като не се дава гласност за условията на труд и тяхното отражение върху състоянието на подсъдимата и за инициативата Емилия да работи допълнително на граждански договор” – твърди адвокат Янев.

Адвокат Янев е представил многократно искания за преустановяване незаконното излъчване в интернет и медиите, но са последвали откази на прокуратурата.

“С мой Сигнал по описа на Главния прокурор на РБ го сезирах с представени доказателства за незаконното изтичане на ВДС, организираната незаконна интернет кампания с множество незаконни призиви за линчуване, с посочване на множество незаконни и садистични методи за убийство и осакатяване на подсъдимата; с искания за обезателното й признаване за виновна и осъждане от съда; с искания за налагане на възможно най-тежкото наказание! Поставих конкретно искане да се премахнат от интернет и медиите тези незаконни записи. Вместо да приложи закона главният прокурор на РБ прехвърли сигнала ми на СГП, от незаконните действия, на която именно се жалвах пред него” – заявява пред съда Янев.

По поредна жалба на адв. Янев до Главния прокурор на РБ срещу незаконното постановление на ВКП, се произнесе неговия заместник прокурор Пенка Богданова с Постановление от 05.016г., което частично отмени незаконното определение на ВКП. “Така на практика българската прокуратура отказа да предприеме действия по предотвратяване на недопустимия уличен натиск върху съда чрез публикуваните в интернет и медиите незаконно изнесени ВДС: охранителната камера на „СОФИЯМЕД“ по които продължават да се събират множество незаконни призиви за линчуване” – коментират запознати по темата от съдебната система..

 

МАЛТРЕТИРАЛИ ЕМИЛИЯ

 

Уличният натиск е довел до малтретиране на подсъдимата чрез жестоко стягане на белезниците на ръцете й до степен да се спре кръвообращението и ръцете да й се подуят. Това е показано от защитника на прокурора и на съдията в първото дело за мярката за неотклонение, но е останало без последствия. Нанасяни са удари по главата на подсъдимата по време на конвоирането й с поставени белезници, за което бил подаден сигнал до ръководството на „Съдебна охрана” и до прокуратурата, което също останало без последствия.

Емилия е била незаконно арестувана в домът й в Самоков и като арестант доведена от двама полицаи в 01-во РУ – София. По време на пътя на същата е била психически обработена, като й е било заявено, че е доказано, че тя е извършила престъплението и няма никакъв смисъл да отрича. След довеждането й в 01 РУ, вече психически сломена същата е била лишена от адвокат и е била принудена да пише самопризнания под формата на саморъчно „Обяснение” от 23.04.15г., което впоследствие незаконно се използва от прокуратурата в делата за мярка за неотклонение и което макар и явно незаконно изтръгнато и не допустимо като доказателства неминуема ще окаже въздействие при решаване на въпроса за вината й – заяви пред съда адвокат Янев.

 

Пред сайта “Самоков инфо” той сподели, че незаконосъобразно се развива само една версия: че именно Емилия е автор на деянието в което е обвинена и са  елиминирани всички останали обективно възможни версии.

“Ако хипотетично е вярно твърдението на прокурора, че подзащитната ми е нанасяла удари на бебето, то последният такъв е в 03,13ч. /по спомен/, като по нейно искане бебето е било прегледано от лекарката от нейната смяна в 07ч. преди предаване работата на следващата смяна и не са констатирани нито отоци, нито кръвонасядания, нито каквито и да е други след от удари. Това е невъзможно да е така, ако с последния удар подсъдимата в 03,13ч. /по спомен/ същата е причинила травмата за която е обвинена – счупване черепа на бебето! Едновременно с това такива явни следи не са констатирани и от следващата смяна. След свършване смяната на подсъдимата, от страна на екипи от две следващи смени с бебето са правени медицински манипулации, в т.ч. преливане на кръв. Същото е било вземано на ръце от медицинския персонал, местено и пренасяно на други места  и в други помещения и е напълно възможно да е било изпуснато, от което да е и причинената му травма. Изложеното се подкрепя като възможност и при сравнение на медицинската документация съставена от трите поредни смени в „СОФИЯМЕД“ и тези в „ТОКУДА”. Между описанието на състоянието на бебето в „СОФИЯМЕД“ са налице съществени различия и то именно между описанието на последните две смени, като рязкото влошаване на здравословното състояние е констатирано едва от последната 3-та смяна, която именно сигнализира в „ТОКУДА”.

От изложеното е безспорно, че освен версията, че автор на травмата е подсъдимата е обективно възможна и версията, че бебето може да е било изпуснато пред следващата 2-ра смяна.

Тази версия обаче незаконно не се обсъжда и за нея  съзнателно не са събрани наличните доказателства” – твърди адв. Янев.

“Поради тази причина в разследването липсва подробен анализ в хронологичен ред на изменението в здравословното състояние на детето в трите поредни смени съобразно медицинската документация и съобразно свидетелските показания по основни показатели: външен вид, цвят на кожата, тремори, плачене, налични външни признаци за нанесени удари /синини, оттоци й др./, поемане на храна и др.

От 5-те камери разположени в петте помещения на болницата е иззет запис само на 1-на камера и от нея само периода, през който подсъдимата е била на работа. По този начин не само незаконно не се развива другата основна версия, но са елиминирани и доказателствата, които са свързани с нея. Елиминирани са защото за всички хора е ясно, че  записите от охранителни камери се съхраняват ограничен период от време, след което, ако не бъдат копирани се изтриват автоматично от записващото устройство, като на тяхно място се записват последващите в хронологичен ред кадри” – казва още Янев.

Адвокат Янев твърди, че е незаконосъобразно и непроизнасянето за доказателствената стойност на записите от охранителната камера.

Представяйки като основно доказателство по делото записите от охранителната камера, прокурорът съзнателно избягва да постави и да даде отговор на следните основни въпроси: законосъобразно ли са били поставени и използвани тези камери и конкретно записваните на тях лица били ли са предварително уведомени и  дали ли са съгласие да бъдат заснемани? По какъв законов ред са били правени тези записи и имат ли доказателствена стойност?”- задава въпроси адв. Янев.

Сайтът “Самоков инфо” подготвя още публикации по темата.

Десислава Стоянова