Пловдив не иска да има Партиен дом, а Дом на операта

След ожесточени двучасови дебати, Общинският съвет в Пловдив прие предложението сградата на Партийния дом на площад „Централен“ да бъде съборена, предаде Радио Пловдив.

27 общински съветници гласуваха „за“, като на парцела ще бъде построен Дом на операта, която в Пловдив никога не е имала своя сграда. Срещу предложението, което бе на Фондация „Дом за пловдивската опера“ и бе внесено от Георги Титюков, гласуваха 15 общински съветници.

Събарянето на 12-етажния бивш Партиен дом обаче ще бъде извършено, след като се намери друга сграда, в която да бъдат преместени общинските и държавни служби, които се помещават там.

Доволни сме от решението на Общинския съвет, очакваме и конкретни срокове от Община Пловдив„, заяви Марияна Чолакова от Инициативния комитет „Дом на Пловдивската опера“.

„Не си мислете, че с това решение започва бутане на Партийния дом“ – заяви кметът на Пловдив Иван Тотев. Той предложи да бъде направен референдум, но предложението му бе отхвърлено.

В подкрепа на бившия партиен дом се обяви Камарата на архитектите в България. Арх. Мария Стоянова изтъкна, че сградата на бившия Партиен дом е много здрава.