Планинско бягане Самоков – Мусала

За седма поредна година в района на курорта Боровец в Рила планина ще се проведе състезанието по планинско бягане Rila Run, трети етап за сезона от веригата FIVE MOUNTAINS на Сдружение „Маратон“. На 22-ри юли 2018 г. планинският полумаратон отново ще предизвика най-смелите планински бегачи.

Състезателното изкачване ще тръгне от Самоков до връх Мусала и е най-тежката надпревара от веригата FIVE MOUNTAINS. Трасето на „Рила Рън“ е с дължина 21 км, а стартът ще бъде даден точно в 10:00ч. на входа на градския парк на Самоков, до стадион „Искър“, при надморска височина от 970 метра.

Маршрутът преминава по еко пътеката покрай река Искър в продължение на 3 километра, изкачването до лагер Соколец преминава по горски път, следван от двукилометрово асфалтово трасе, по което участниците достигат писта Ястребец. След 4 км стръмно изкачване по самата ски писта до връх Ястребец (горна станция на кабинковия лифт) се поема към хижа Мусала, а от там следва финалното изкачване до самия връх Мусала, с надморска височина 2925 м. Трасето подлежи на промяна при неблагоприятни метеорологични условия.

Подкрепителните пунктове ще бъдат на:

1. Соколец (8км, 1400м. н.в)

2. Ястребец (14км, 2350м. н.в.)

3. Хижа Мусала (18км, 2389 н.в.)

4. Заслон „Ледено езеро“ (19,5км, 2709м н.в.)

Форматът на състезанието предлага участие в следните възрастови категории: мъже, жени, юноши и девойки (до 20 г.), ветерани (над 40/45/50/55/60/65 и 70 години). За участие в състезанието е нужно предварително записване и плащане на таксата за участие.

Още подробности, размерът на таксата за участие, формуляр за участие и всичко останало можете да намерите на сайта на организаторите Сдружение Маратон, а допълнителна информация можете да откриете на страницата на събитието във Facebook.