Планински водач падна от „Кончето“, оцеля на косъм

29-годишен алпинист падна от козирка на „Кончето“ отвесно в пропастта и оцеля на косъм. За падането е подал сигнал приятелят му, с който са били на „Кончето“. Благодаряние добрата екипировка и подготовката си за планината, 29-годишният е имал шан да оцелее в снега до идването на спасителите до него. Падналияте бил планински въдач. Проведена е тежка спасителна акция на 01.12.2018г. до 02.12.2018г. в Пирин планина в района на Бански Суходол.

В 15:55 се подава сигнал за инцидент в района на „Кончето“. Осъществява се връзка по телефона с единия от туристите за уточняване на характера и местоположението на инцидента. При движението на двамата  – планински водач и негов клиент, по ръба на Кончето в посока „Котешкия чал“, водачът пада към Бански Суходол няколкостотин метра през снежни навявки и скали и се задържа в заснежен участък. Веднага се отправя група от 4-ма Планински Спасители от отряд Банско към района на инцидента. Мобилизират се още 17 Планински спасители от Банско и 3-ма спасители от отряд Добринище, които също се насочват към предполагаемото място на инцидента.

Към 23:00ч. спасителите локализират местонахождението на пострадалия, оказва се първа помощ и се започва бърза евакуация. Към 01:00ч. на връщане са подпомогнати от 3-ма спасители от отряд Разлог, и към 03:00ч. от още 6 спасители от отряд София. Акцията приключва успешно в 06:00ч. на 02.12.2018г. „Придвижването бе много трудно поради многото снежни навявки и гъстите клекове. Благодарност към всички участници, и бързо възстановяване на пострадалия“ -споделят участвалите в спасителната акция.