Пишат ни…Вчера се навършиха 106 години от смъртта на Никола Образописов. Къщата му в Самоков скоро ще е руина вероятно?

Здравейте екип на „Самоков инфо“!

В Самоков не се цени историческото наследство. Едно от доказателствата е разрухата на къщата на Никола Образописов. Много бе изписано за нея в миналото, но напоследък никой нищо не прави, за да се спаси и да остане за идните поколения. Жалко, че около нея тръните и плевелите са с човешки ръст. Ръстът на Никола Образописов е недостижим, наистина, но не следва ли да се запази и малкото, останало от Самоков – градът, в който преди години са живяли и творили хора с истински християнски ценности? Къщата е уникална не само с това, че е една от най-старите в града, но и с оригиналните си стенописи…

Зографът е творил в Рилския манастир, метох „Орлица“, Пирот и неговата околност, както й повече от 20 църкви и манастири. Негови творби има в църквите в Продановци, Шипочан, Горни окол, Бельова църква.

Къщата се намира на Легето в Самоков. Доколкото знаем, сградата е обявена за паметник на културата от национално значение, една от малкото с подобен статут в Самоков. Писа се също наскоро, че семейството на Соня и Пламен Радински отделят от бюджета си за възстановяване на покрива на сградата. Никола Образописов е един от радетелите за независима българска църква, след Освобождението е първият съдия в Самоков. Зографът умира на 85 –годишна възраст на 17 януари 1915г.

 

Той е иконописец от Самоковска художествена школа . Син е на Йован Иконописец, от когото усвоява православната иконописна традиция, както е запазена в Света гора .Никола Образописов съживява живописта, като обръща поглед към народния бит и българския пейзаж и се опитва да ги внесе в църковните изображения. Създал е икони и стенописи в Западна България, Одринско, Поморавието, Македония и Босна и др.

Иванка Петрова

Невена Иванова