Перник отмени фестивал заради безводието

7535138

Заради водната криза в Перник се отменя фестивалът „Сурва“ – Това става по препоръка на министъра на здравеопазването и е съобщено в сайта на Община Перник.

Според пернишките власти има опасност от зарази при провеждането на фестивала. На същото мнение са и от Районната здравна инспекция.
„След обявяването на решението за отмяна на фестивала започна поетапното уведомяване както на чуждестранните групи, така и на групите от други региони на страната, каза в „Тази сутрин“ зам.-кметът на Община Перник Стефан Кръстев. Той добави, че на всички участници от страната и чужбина е обяснено, че събитието се отменя заради изключително тежката водна криза в общината. „Перник се намира в бедствено положение и се наложи „Сурва“ 2020 да се отмени и заради препоръката на здравните власти“, каза още Кръстев.


Сурвакарската група от Батановци също щеше да се включи във фестивала в Перник. Кметът на града Радослав Петров обаче уточни, че по-важна е местната „Сурва“, която се провежда на 13 и 14 януари. „Не фестивалът, а именно тя е в ЮНЕСКО“, поясни кметът на Батановци.