Панихида за жертвите на комунизма и в Самоков

100_4629Представители на демократичноориентираните политически сили от Самоков днес почетоха паметта на жертвите на комунизма. В бабите бе отслужена панихида от отец Любомир и монах Пимен от Германския манастир.

Сред уважилите събитието бяха Светлана Атанасова  – общински съветник и председател на СДС, Борис Стрински, Огнян Милев – секретар на СДС, Петър Чарийски, д-р К. Панев, Кирил Бонев и др.

“Жестокостта на комунистите е била безмерна, лицемерието е голямо и сега, пръсъща е демагогията” – коментираха присъстващи.

“Един от убитите и разстреляните – Георги Алински – трябва да бъде реабилитиран посмъртно. Обвиниха го, че е срязал въжето на лифта и Народният съд издаде присъда за убийството му. Инцидентът с въжето беше около Нова година, имаше буря и сигурно е станала авария. Бащата на Борис Стрински беше убит, за да му вземат имота. Имотът му се намираше до тотото, срещу “Монтажи”. И днес още стоят основите на къщата им. Там трябваше да се направи паметно място за убитите от комунистите” – споделиха още пред “Самоков инфо” участници в панихидата.

 

На 1 февруари тази година се навършват 70 години от издаването на присъдите на I и II втори състав на Народния съд – денят, останал в историята с най-масовото произнасяне на смъртни присъди над политици. Подсъдими са били бившите министри, регенти, царски съветници и депутатите от 25-ото Народно събрание. Присъдите са обявени по радиото, свикан е митинг, народът скандира „смърт”. И са изпълнени още същата нощ – сред екзекутираните до запустяла яма в Орландовци са княз Кирил Преславски (братът на покойния цар Борис ІІІ), проф. Богдан Филов, ген. Никола Михов, Добри Божилов и Иван Багрянов. 

От 2011 г. 1 февруари се чества официално като Ден на признателност и почит към жертвите на комунистическия режим – по предложение на общественика Дими Паница, внесено от президентите Желю Желев и Петър Стоянов. Въпреки това за събитията от края на 1944 г. и началото на 1945 г. се знае малко.