Очаква се БТС да обяви кой ще стопанисва хотел „Мальовица“ и лифта

100_4594

Преди дни Сдружение БТС откри процедура за избор на наемател за стопанисване и управление на лифтовите съоръжения в комплекс „Мальовица“. Подадени са деста оферти, но няколко не са допуснати, защото идвали като заявления и не отговарят на изискванията – заявиха от БТС. Комисията отвори завчера пликовете с предложенията и ще избере новия концесионер, но ще го съобщи на 17-ти,  след като се проведе насроченото за същия ден събрание на Управителния съвет .

От БТС поясниха, че договорът на досегашният управител на лифта Валери Гигов е прекратен, защото имало комисия, която направила оглед и доклад до Управителния съвет, ексрептиза установила, че има разместване на части от лифтовите съоръжения и други нередности около стопанисването.  „Фирмата стопанисваше съоръженията в продължение на 12 години без аварии и оплаквания от страна на туристите. Съоръженията през годините редовно са проверявани от лицензирана фирма от Държавен метеорологичен и технически надзор“ – допълни Валери Гигов пред „Самоков инфо“. Валери Гигов твърди, че информацият за лошото стопанисване на съоръженията не е вярна и е пратил решенията на БТС в прокуратурата.

Когато бъде избран нов стопанин на хотела и на лифта в комплекс  „Мальовица“, ще бъде подписан и договор за спортно – туристическа дейност за пет години. Договорът с Гигов е подписан през 2017г. и е в сила до 2022г. В протеста си до прокуратурата Гигов пише, че договорът му е прекаратен едностранно и неправомерно от УС на БТС.

„Ще се предостави информация за новите концесионери в комплекс „Мальовица“ след 17-ти декември. Вече всичко в БТС е по закон и процедурите се провеждат прозрачно“ – коментира д-р Росманов, шеф на БТС.

Шест кандидати са представили оферти за наематели на хотела. Обектът е в много лошо състояние, в което е оставен от досегашните наематели. Без право на преотстъпване Стоил Костов го е дал за ползване на Людмил Христов – сподели Зорница Радонова, секретар на БТС. За липсата на поддръжка БТС е подал сигнал в РУ на полицията в Самоков още през 2018г. , но последствия не е имало.

Според информация за хотела е кандидаствала и фирма от Говедарци. Поради лошото му състояние той ще отвори едва след лятото, след като му бъде напревен сериозен ремонт – коментираха от БТС.

Десислава Стоянова