Очакван финал за Супер Боровец Общината губи пари и имоти

След многобройни предизборни агитации, на които бяхме свидетели всички ние, след като множество депутати, включая и Сергей Станишев използваха мита Суперборовец, за да трупат дивиденти, след като правиха няколко „първи“ копки, ето каква е печалната действителност за самоковци.

Общината губи имотите си – преди години това звучеше като преднамерена прогноза от песимисти, които са злонамерени към усилията на местната власт. В четвъртък тази фраза се изрече от общинските съветници, пригласят й и от администрацията. За Супер Боровец на вчерашната сесия на Общински съвет се заговори по повод отчета на дружеството, докладван от счетоводна къща. Близо половин час съветниците се тюхкаха кой е подписал договорите, кахъреха се защо се губят пари, питаха се какво трябва да се направи. Празнодумието бе прекъснато от ироничния коментар на инж. Петър Георгиев – „Петима души са взели милиони от този балон, а сега всички се питаме кой е подписал. „Екуест“, ГБС и Общината, която обикновено нищо не знае… и всички останали са получили милиони“ – бяха част от думите на инж. Георгиев. Отново съветниците бяха информирани, че дружеството за изграждане на Супер Боровец „Рила – Самоков 2004“ е дало кредит и де факто липсват седем милиона и 200 хиляди евра. Докладвано бе, че не може да се проведе Общо събрание, защото ГБС е отказала да подпише поканите за него и процедурите за избор на нови изпълнителни директори са блокирани. Не са подписани и подпечатани и отчетите на дружеството. „Нещата стават все по-несериозни. Не е спазен Законът за счетоводството, одиторът пътувал някъде и не са заверявани отчетите години наред…“ – коментира Георги Димитров, който заедно с адв. Вададжийска бе упълномощен от ОбС още преди повече от година да представлява Общината в дружеството на мястото на инж. Перфанова и Юри Бодуров. Двамата обаче не са влезли в правомощията си поради невъзможността да тръгнат процедурите.

Изобщо около Супер Боровец цари пълен хаос, но е ясно, че проектът е провален. Съветниците гласуваха поименно и не приеха отчета. Ще искат да се възстановят част от парите  – скромните 2 млн. евро и Общината да излезе от дружеството. Общината обаче има само 25% в дружеството и май може да има само скромни искания. Това означава, че ще загуби апортираните 2 000 дка имоти, ще има финансови загуби и че т.нар. в национален радиоефир „малоумници“ от предишния кмет Николов, са били прави. А хората, които бяха определени по този начин още преди години, в началото, когато проектът стартира в Царска Бистрица и бе привлечен за съдружник Емил Кюлев, предположиха, че Супер Боровец няма за цел да е от полза за жителите на община Самоков. Когато започнаха преговорите за реализирането му почти на всяка сесия на местния парламент се внасяха докладни от тогавашния кмет Николов, както и сега се гласуваше поименно, знаменитости от бизнес средите се явяваха в залата и убеждаваха колко значим е Супер Боровец. И се оказа, че казват истината. За да видят с очите си как се прави супер туризъм общинските съветници бяха заведени на екскурзия из Австрия, Алпите и други бели държави, в които думи като „супер“, „велик“, „голям“ и т.н. има само по филмите, останалото е работа и законност, която важи за всички. В тези държави дори след години се намират виновните и отговорните и се прибират където им е мястото. В Супер Боровец са замесени много интереси и много лица – някои са известни, просто трябва да се направи справка в поименното гласуване и в докладните.

Още по темата Супер Боровец – скоро в сайта ни. Очакваме и вашите мнения.