От 7 януари пристигащите от страни в червената зона ще представят и сертификат, и PCR тест

images
От 7 януари, петък, пристигащите в България от страни, попадащи в червената зона, ще се допускат при представяне на валиден цифров COVID сертификат на ЕС за ваксинация или за преболедуване едновременно с отрицателен резултат от направен до 72 часа преди влизане в страната PCR тест. Това нареди министърът на здравеопазването Асена Сербезова с издадена днес заповед.
Българските граждани и хората със статут на постоянно, дългосрочно или продължително пребиваване в България и членове на техните семейства, които не представят нито един от посочените документи (за ваксинация или за преболедуване, както и отрицателен резултат от PCR тест), се допускат на територията на страната и се поставят под 10-дневна задължителна карантина.

Карантината не подлежи на отмяна.

Българските граждани и хората със статут на постоянно, дългосрочно или продължително пребиваване на територията на България и членовете на техните семейства, които представят само един от посочените документи, също се поставят под 10-дневна карантина, която може да бъде отменена, ако представят отрицателен резултат от PCR тест, направен не по-рано от 72 часа след пристигането си в страната.
Също от 7 януари влиза в сила актуализиран списък на държавите по цветови зони.

В „зелената зона“ влиза Румъния. В „оранжевата зона“ от същата дата попадат Австрия, Унгария и Люксембург.

В „червената зона“ преминават Аржентина, САЩ, Канада, Австралия, Финландия, Швеция, Италия, Испания, Португалия, Черна гора, Малта и др.