От днес неотложният медицински кабинет в Самоков не работи

Джипитата подписаха договор със Спешна помощ

От 1-ви юни, кабинет 28 в бившата поликлиника на Самоков не работи. Пациентите, които имат нужда от лекарска помощ след 16-17 часа ще бъдат обслужвани от Спешна помощ.

Както е известно, кабинет 28 работеше денонощно, включително в събота и неделя, и в него по график даваха дежурства общопрактикуващите лекари.

„Още никой от Самоков не ни е казал подробности за новата процедура за обслужване на пациентите на кабинет 28. Със сигурност ще ни затрудни, защото прегледите ще станат повече. Представете си, че освен спешните случаи, ще трябва да мерим кръвно и ще обслужваме други подобни състояния, които предизвикват тревожност у пациентите. Доколкото знаем и в съседните общини – Костенец и Ихтиман, също няма вече такъв неотложен кабинет. В Костенец джипитата дават дежурства само събота и неделя на кабинет 28. Значително ще се увеличи амбулаторията“ – категорични са лекари от Самоков.

Самоковската СМП има само две линейки, а обслужва Самоков, 24 села, Мальовица и Боровец, плюс Костенец, Ихтиман и Елин Пелин в определени случаи. Презумпцията била, че самоковската СМП е единствената с пълен щат в цялата Софийска област. „Освен всичко, СМП – Самоков поема и спешният прием на болницата“ – коментират медици.

Преди дни е проведена среща със заместника на СМП – София област д-р Богданова, и са поставени редица спешни въпроси, които чакат отговор.

Потърсихме за подробности д-р Роза Митрева – председател на Сдружението на общопрактикуващите лекари в Софийска област и член на Управителния съвет на Националното сдружение.

Тя съобщи за читателите на сайта „Самоков инфо“, че договорът между джипитата за обслужване на 28-ми кабинет е прекратен. Причината е, че са напуснали лекари, които са били част от екипа, който е давал дежурства в неотложния кабинет. „Чисто човешки и професионално е невъзможно по цяла нощ да работи лекарят в неотложния кабинет, а следващия ден да обслужва своите пациенти в практиката си.

Разговаряхме с д-р Гелев – началник на СМП – София и София област. Законова възможност има, в Ихтиман и Костенец още през миналата година се поеха тези състояния от СМЦ. Ние го приемаме сега, защото досега имаше повече лекари“ – сподели д-р Роза Митрева.

Всеки личен лекар има работен график, СМП ще обслужва пациентите му след работното време. „Това е начин да се осигури медицинско обслужване извън нашия работен график“ – поясниха още джипита.

Десислава Стоянова