Отстрелян или отровен е щъркелът от Ярлово?

Националните медии вчера отразиха смъртта на щъркела от село Ярлово. Засега не е уточнена причината за смъртта на щъркела, предполага се, че е отстрелян или отровен. Насилието над животни в Самоков и селата се увеличава, множество са убитите и отровени котки и кучета в района, а в една от самоковските ФБ групи отявлено се насърчава убийствата на кучетата, които са оставени на улицата и под грижите на дузина местни.

Сагата с кучетата в Самоков има и други ракурси. Преди дни в Туристическата градина били нападнати момиче и момче, повалени били на земята и им било откраднато… кучето. Сигналът е подаден във ФБ от пострадалите.

Няма данни засега дали е известен извършителят на престъплението.

За наблюдението на щъркелите в село Ярлово и село Драгушиново съобщиха преди дни природозащитници. 

„В две китни български села две семейства щъркели активно се подготвят и тази година да посрещнат и отгледат своите малки. И не само хората от домовете в близост до тях ще станат свидетели на това. Всеки, който обича емблематичните птици, може да ги покани в дома си, благодарение на инсталираните онлайн видео камери.

Едното семейство се намира в село Драгушиново, близо до Самоков. Като част от кампанията за защита на щъркелите през 2019 г. там бе монтирана камера в едно от щъркеловите гнезда в селото. С нейна помощ бе наблюдаван животът на щъркеловото семейство – снасянето на яйцата, излюпването на малките и всеотдайната грижа на родителите за тях“ – гласеше съобщението от Дружеството за защита на птиците от 22.04.2021г.

„Другото семейство щъркели с поставена онлайн видео камера се намира в село Ярлово отново близо до Самоков. Птиците носят имената Снежи и Ростислав и от 2017 г. следим интересни обрати в личните им взаимоотношения и грижите по многолюдната им челяд.  В момента птиците мътят, огласяни от песните на птичето богатство в района.Монтирането на двете камери е част от мерките за опазване на белия щъркел по проект „Живот за птиците“, изпълняван от „ЧЕЗ Разпределение България“ АД в партньорство с Българското дружество за защита на птиците. Наблюденията на живота на двете семейства предоставят ценна информация за биологията и екологията на вида, която ще послужи при планирането на бъдещи дейности по неговото опазване. Друга изключително важна мярка е монтирането на 900 платформи за повдигане на щъркелови гнезда.Ежедневно полагаме грижи за опазване на биоразнообразието. Вярваме, че допринасяме за устойчивото ползване на природните ресурси и правото на всеки на запазена природа и здравословна среда на живот“ – написаха на 22-ри април от Дружеството за защита на птиците.

Вчера от ефира на националните медии стана ясно, че от Дружеството са съобщили за смъртта на щъркела Рости. „За наше огромно съжаление, Рости – мъжката птица от двойката, която наблюдаваме с камера в село Ярлово, е починал. Причината за смъртта му все още е неизвестна. Предполагаме, че може да е токов удар, отрова или отстрел. В момента женската Снежи мъти и все още не изоставя яйцата си. Ще бъде предприето разследване на причините за смъртта на Рости и ще се опитаме да подхраним женската, без да я обезпокоим. Предстои да организираме спасителна акция за яйцата съвместно със Спасителния център на Зелени Балкани“ – оповестиха природозащитници.

снимка: Нова тв