Отровите във водите на Марица дошли от „Неохим“ АД

В пункта „Река Марица преди заустване на Северен колектор на Неохим АД” са установени незначително превишаване на нормата за добро състояние по показател ортофосфати-превишение 1,2 пъти.В пункта „Река Марица след заустване на Северен колектор на Неохим АД” са установени превишавания на норматите за добро състояние по няколко показателя: азот нитратен – с около 1,17 пъти, азот нитритен – с около 24 пъти, общ азот с около 1,5 пъти, ортофосфати – около 1,13 пъти и общ фосфор като фосфор с около 1,12 пъти.

Измерените стойности в река Марица след заустване на Северния колектор на „Неохим“ АД са значително по-ниски от тези в точката на заустване на Северния колектор, което е следствие на разреждане на водата.

В пункт „Река Марица гр. Симеоновград, мост за град Стара Загора” се констатира превишаване на нормите за добро състояние по азот нитритен с 10 пъти и за ортофосфати превишението е около 1,32 пъти.

Басейнова дирекция Източно беломорски район ще продължи да извършва пробовземания и анализи по поречието на река Марица, като резултатите от тях ще бъдат оповестени на сайта на БД.

В резултат на безхаберния бизнес, за броени минути преди дни 29 крави умряха на място в реката, след като пиха вода от Марица. Днес вече има информация и за умрели стотици риби. Вероятно и това ще бъде „Всяко чудо за три дни“ и след време ще последва следваща екокатастрофа в някоя река или езеро в България.