Отмениха събития заради коронавируса

1506454-3-surgery

Правилното поведение на човек, който не е показал признаци на инфекция при пристигането, но се появяват след това, и има съмнение за заразяване с новия коронавирус, е първо да се обади на личния си лекар или да се свърже с обявения от Здравното министерство телефон за въпроси, каза председателят на националния щаб. Ген.Мутафчийски подчерта, че симптомите на коронавируса са същите като на обикновен грип, разликата е само в това, дали човекът е пътувал до места, където заразата вече съществува. Според него е добре, хората които се връщат от Италия сами да се изолират за две седмици вкъщи.

САЩ има много строга система за превенция – всички, които се връщат от Китай се настаняват без уговорки в медицински военни бази за 14-дневно наблюдение, затова болните там не са много, даде пример началникът на щаба.

Възможно е човек да се зарази чрез съдове за хранене или с пари, по които има COVID-19. Няма утвърдено лечение. В болнично заведение се прилагат лекарства за грип, понякога в комбинация с някои лекарства за СПИН, обясни генералът. „Тестът за новия вирус е безплатен, ако е назначен от лекар. Всички хора, които се прибират от зоните, в които коронавирусът е разпространен, трябва да спазват 14-дневен карантинен срок. Задължително ще им бъде издаден болничен за карантина”. Това заяви и д-р Гергана Николова, член на УС на БЛС.

По думите й дори да нямаме симптоми трябва да се отделим от останалите живеещи в дома, ако сме пътували в опасни райони. „Желателно е да се дезинфекцират дръжки на врати, да се носят маски. Ако температурата ни се повиши, веднага трябва да се обадим на личния ни лекар. Подчертавам да се обадим. Не бива да ползваме обществен транспорт, защото това може да бъде твърде опасно за околните”, категорична е Николова.

Традиционният прием за Трети март, който се дава ежегодно от президента, се отменя – това е съобщено на страницата на президентството. Остават единствено проявите, заявени с провеждане на открито, в това число посещение на Шипченския манастир, заря вечерта на площад „Народно събрание“ в София.

Във връзка с препоръките да не се организират масови събития на закрито, няма да се провежда традиционният прием в Централния военен клуб в столицата по случай 3 март – оповестиха от пресслужбата на президентството.