Откраднаха коня на 60-годишния драгошинец Стоян Златев и той остана без препитание

 

Преди месеци апаши откраднали коня на Стоян Златев от село Драгошиново. 60-годишният мъж сега е без препитание и е заборчял на магазините в селото. Приятели му помагат, купуват му хляб, но това е от месеци и не може да продължи дълго.

Стоян бил вързал коня си за дърво до ливадата, която е в съседство на къщата му. Отишъл да си купи цигари от магазина и като се върнал, конят го нямало. Тръгнал да го търси, обадил се в полицията, но от животното месеци наред няма и следа.

“С коня се прехранвах, орех, прекарвах сено, плащаха ми някой лев и си купувах храна да преживявам. На 60 години трудно вече те взимат на работа. Благодаря на всички, които ми помагат. Нямам пари за хляб, не съм плащал тока и го спряха, не съм плащал и данъци, нищо не мога да плащам. Нямам една стотинка. Страшно е, все е било мизерия, но пък като сега… Пазарувам на версия в магазина. Вече дължа там 470лв. ” – споделя с мъка Стоян.

Допреди време Златев работил като шофьор. Бил сред строителите на Зоологическата градина в София. После станал шофьор към Общината на тогавашния кмет Христо Ярловски. Но се наложило да напусне работата си към Общината. Последно бил поляк, работил по програмата за селски пазачи, но това било за девет месеца и останал безработен.

Сега отникъде нищо не получава, а крадците го лишили и от възможността да си изкарва хляба, работейки из селото с коня си.

“Купих коня за 700лв. На 16 години е. Това е втори кон, който ми крадат. Предишния го откраднаха преди три години, но отидох в махалата и го намерих. Този кон не знам кой го взе, дали са същите? Като видях, че конят го няма, тръгнах да го търся. Обадих се в полицията, хората веднага дойдоха, но не можаха да намерят коня ми” – казва още Стоян Златев.

По Велкиден при него дошла Гергана от конна база “Буч” в Боровец. Тя проявила съпричастност и казала, че ако може, ще помогне с нещо. На конната база на Буч през последните няколко месеца бяха откраднати четири – пет расови коне, елитна порода. Стойността на загубите в евро е в хиляди. Съмненията са за организирана схема за крадене на коне.

“Гергана ще даде 200лв. за кон на Стоян, готова е да помогне с каквото може и това е трогателно. Дано и други последват примера й” – споделя кметът на селото Георги Хаджийски. Самият той се е притекъл на помощ на Стоян. Преди месеци е внесъл докладна до Общински съвет с молба на Стоян Златев да се отпуснат средства, за да си купи нов кон. Цената на един кон е доста висока, особено за човек като Стоян Златев от Драгошиново. Сумата почва от 800лв. и върви нагоре към 1000лв.

“В докладната съм поискал тавана – 420лв. , комисията към Общински съвет  нека прецени. Стоян само с коня се прехранваше. Безработен е, няма никакви приходи. Нама деца, няма семейство. Докладната ми за отпускане на финансова помощ с решение на Общински съвет е от преди месеци, но някои съвеници казаха, че искат бележка, за да се уверят, че конят наистина е откраднат. Човекът има нужда от кон, за да живее. Предишният му кон се разболял и умрял. Този го купил преди една година от Райово. Толкова ли е трудно да сме съпричастни. Надявам се съветниците да помогнат. Дано се съберат пари за друг кон” – сподели Георги Хаджийски – кмет на село Драгошиново.

Десислава Стоянова