Отец Шопов: „В Гуцал се възражда духовният стремеж“

20201122_123451

В края на миналата седмица се проведе събрание в църквата „Възнесение Господне“ в село Гуцал за избор на ново Църковно настоятелство. Инициативата дойде от кмета на село Гуцал Ангел Христов. Събранието се проведе на открито при спазване на изискванията за събития с участието на много хора.

Първоначално бе определено Изборно бюро, което да проведе процедурата. Желаещите да участват в избора, попълниха заявление и декларация за участие. След проведено тайно гласуване и преброяване на бюлетините, бе избрано Църковно настоятелство в състав:

Младен Божинов – 32 гласа; Светослав Петров – 31 гласа;  Венелина Луканска – 28 гласа;  Славчо Славчев – 27 гласа. По право и закон в него влиза и Енорийският свещеник икн. Георги Шопов.

След приключване на гласуването и преброяването на бюлетините, бяха обявени резултатите и попълнен избирателен протокол, който предстои да бъде изпратен и съответно одобрен от Св. Митрополия. След одобрение новото Църковно настоятелство и Проверителна комисия ще могат да започнат своя четиригодишен мандат.

„Благодарим за участието на всички жители на село Гуцал. На новото Църковно настоятелство и новата Проверителна комисия пожелавам да са здрави, да участват активно в църковните дела, да помагат и влагат положителна енергия в начинан20201122_123319ията, които предстоят. От тях зависи каква ще бъде мисията, визията и целите пред църква „Възнесение Господне“ в село Гуцал.

„В енория Марица и енория Гуцал съм от една година. Благодарение сътрудничеството на г-н кмета Ангел Христов и други заинтересовани лица, се засили активността на местните християни и желанието им да си проведат един истински избор, за да имат качествени съратници, които да се грижат за църквата, църковния живот и да помагат на свещеника, което е основната им задача. Още преди месеци се повдигнаха много въпроси и видях, че в село Гуцал се създава един духов20201122_12335520201122_123333ен подем, което е много добре. Тази енория иска да продължи църковния си живот и ще се постарае и потруди за това. По най-груба преценка днес около 30 души са тук, което с оглед населението на село Гуцал, може да се счита, че е много голяма активност. Това е чудесно и показва истински стремеж да се изберат достойни църковни настоятели“ – сподели пред сайта „Самоков инфо“ иконом Георги Шопов.

Николай Николов сподели пред сайта ни, че е преиздал книгата на дядо си „Миналото на село Гуцал“. „Заедно с мои роднини и приятели решихме да направим втори печат на книгата на Арангел Тодоров. Ще донесем книгите в кметството и ще се продава благотворително за църквата“ – поясни внукът на Арангел Тодоров.

Десислава Стоянова