„Отвъд скока“ с още една награда

66423245_776120996255974_403974182796263424_n

На Осмия международен филмов фестивал за документални спортни филми, който се проведе в град Златибор – Сърбия, от 29-ти юни до 2-ри юли т.г., филмът „Отвъд скока“ бе отличен с една от трите специални грамоти и знак сред 42 филма. Както писа сайтът „Самоков инфо“, филмът е за олимпийската шампионка и рекордьорка на висок скок Йорданка Благоева. Съсценарист на филма е проф.д-р Златимир Коларов с режисьорката Валентина Фиданова-Коларова. На Осмия фестивал в Сърбия „Отвъд скока“ бе  селектирани в две последователни селекции от над 100 филма, заявили желание за участие.

„Приемаме отличието като признание за Данчето и България, която тя прослави по света“ – сподели пред медиите д-р Коларов. Филмът „Отвъд скока“ бе представен и в Самоков преди около две години по покана на ученици и учители от Профилирана гимназия „Константин Фотинов“.

Друг филм на д-р Коларов и съпругата му Валентина Фиданова, „Тихият крадец“ бе представен в Самоков от създателите му по инициатива и със съдействието на общинския съветник и председател на СДС – Самоков Светлана Атанасова.

„Тихият крадец“ е 27-минутен документален филм за проблемите на болните от остеопороза в България. В поредица от интервюта с водещи български специалисти (проф. Р. Рашков, проф. Зл. Коларов, проф. С. Захариева, доц. Р. Стоилов, доц. М. Боянов, доц. П. Кинов, доц. Р. Бостанджиев и др.) и проф. Р. Ризоли от Швейцария са представени същността, основните механизми, чрез които се развива болестта и социалните и финансови проблеми на болните от остеопороза.

Филмът е заснет през есента, натежала от красота и багри, какъвто период от живота на жената се пресъздава и изследва.

Както документалния филм „Бялата лястовица”, и филмът „Тихият крадец” включва игрални елементи в две функционално свързани и следващи една след друга части – първа част: интервюта с лекари и втора – с болни.