Оставки в десните редици след вота

Изборните резултати оставиха извън парламента десните коалиции „Реформаторски блок – Глас народен“ и „Нова република“ и последваха оставки.

Радан Кънев даде оставка като лидер на „Нова република” 56 дни след като оглави политическата платформа. Той се оттегля и като председател  на Демократи за силна България заради слабия резултат на предсрочния вот за Народно събрание. Резултатът на „Нова република”  Радан Кънев определи като негативен.
Коалицията, оглавявана от него, получи под 2.5 на сто.

При 100% обработени протоколи: ГЕРБ – 32.65%, БСП – 27.20%

Часове след като Радан Кънев подаде оставка от постовете си, оставки последваха и от неговите бивши партньори в Реформаторския блок.

На днешното си заседание Политическият съвет на Реформаторския блок взе решение да подаде оставка във връзка с резултатите на предсрочните парламентарни избори, съобщиха от формацията.
В сряда РБ свиква Националния координационен съвет на политическата формация, на който ще бъде разгледана оставката и ще бъде направен анализ на изборните резултати.

Коалиция „Реформаторски блок – Глас народен“ благодари на всички десни избиратели, участвали в изборите и най-вече на подкрепилите коалицията, се чете в официалната позиция на формацията.

Както вече стана ясно, РБ събра едва 3,06% от гласовете заедно с партньорите си от Глас народен, които оставиха формацията извън 44-тото Народно събрание.

Десницата остава и без партийни субсидии

Стана ясно също така, че десните партии ще останат и без държавна субсидия.
Те са участвали в коалиции и няма да получат субсидия. Условието за получаване на субсидия от партия е за нея да са гласували над 1% от избирателите. Само една от партиите, които не успяха да минат 4-процентовата бариера за влизане в парламента, ще получи субсидия. Става дума за партия „Възраждане“, която е събрала подкрепа от 1,08%.