Осветиха параклис над село Шипочане

Илиян Пириев, собственик на фирма “Пириев лес“ , с  негови приятели дал своята лепта като възстановил и реставрирал с лични средства и време параклиса „Св. Пророк Илия“ над село Шипочане.

Площта на параклиса е около 70 квадрата, а като цяло с прилежащата площ е около 1 дка. Строителството е вървяло с добри темпове и за два-три месеца параклисът и местността около него са напълно обновени. До самия параклис има и изграден път за високопроходими машини. Налагало се е при лошо време строителните материали да се пренасят на ръце. Около параклиса Илиян изградил беседки и навеси. В параклиса е запазена вековна реликва – голям каменен кръст.

Илиян Пириев е роден в село Шипочан, но живее в село Доспей, където му е и бизнесът му. Параклисът бе осветен на празника, посветен от Св. Илия, десетки жители на Шипочан и техни близки уважиха събитието.  Отец Петър Стоименов и отец Емилиян Христов отслужиха водосвет.

Дългогодишният кмет на селото Здравко Пенев изрази сърдечна благодарност на спонсора Илиян Пириев и му подари икона на св. Георги на името на бащата на Илиян, който е родом от Шипочан.

След отслужения молебен последва веселата част. Организаторът Илиян Пириев отрупа масите с вкусно приготвена домашна постна храна, с речна пъстърва, картофена, елева, бобена салата и още много мезета. Вдигаха се тостове за здраве с 45-градусова домашна ракия.

„Преди време много добър мой приятел подържаше параклиса около 50 години. Сподели ми, че малко дни му оставали от неговия живот и ми заръча да се грижа за параклиса и да продължа традициите след неговата смърт. Бях учуден от чутото, вероятно предчувстваше последните си дни от живота. Наистина по-късно той почина. Това ме накара да изпълня обещаното и завещаното от него да възстановя параклиса, които във времето беше почти разрушен. С мои приятели цялостно отремонтирахме покрива, направихме нови стени, нови стенописи, които допълв37611824_1940448616015642_7962930127686336512_nат светостта на това място, вече има беседки с навеси, и други ремонтни дейности извършихме. Искам тука, на това място, да идват хората – да запалят свещица, да се помолят за здраве на себе си и на близките си“ – сподели пред сайта „Самоков инфо“ Пириев.

Празникът уважи и кметът на селото Здравко Пенев, и 82-годишният краевед Георги Захов.

Кметът на Шипочан Здравко Пенев сподели, че за празника ще бъде приготвен и раздаден курбан, който ще е около 600 литра, приготвен от овче и телешко месо.

82-годишният краевед Георги Захов разказа част от историята на параклиса: „ Параклисът е изграден през 1923 година. По време на войните 30 души от селото са загинали по фронтовете, а броят на вдовиците и сираците е бил твърде голям. Образописецът само с четири удивителни знака и многоточие е успял да каже твърде много за своето време. Освен че хората разчитали твърде много на трудолюбието си, жителите на селото единодушно решили да построят параклис, където в трудни дни са се обръщали с молитви към небесните покровители. По традиция на този ден са се правели курбани на това място, понеже селото е било овцевъдно, хората са о37423417_1940448306015673_2697973209805881344_nтглеждали много стада и са дарявали по едно агне за приготвянето на курбана.  Спомням си през далечната 1956 година се направи тук на това място голям събор. Всеки носеше от вкъщи каквото има, печено агне, домашно приготвени питки, баници, оставят ги на поляната, свещеникът ги освещаваше и всички задружно хапвахме. Играеха се хора, пееха се песни. Параклисът имаше нужда от този ремонт. Благодарение на Илиян Пириев се възвърна традицията. Той  намери сили в себе си и с Божията помощ осигури средства, работна ръка и реши да възстанови всичко. Той  направи чудесен параклис! Желая му здраве и за в бъдеще да бъде дарител“ – сподели известният в Самоковско краевед и автор на множество книги Георги Захов. Той се пенсионира преди години след дълго учителстване по български език и литература. Автор е на 12 книги с краеведска тематика, има над 70 статии.

За имения си ден  Илиян получи многобройни пожелания за здраве и щастие и сърдечни благодарности за проявеното благородно дело.