Определиха носителите на общински стипендии за 2020/2021 учебна година

Комисия с председател зам.- кмета Люба Кленова се събра и обсъди постъпилите заявления. С решение на ОбС ежегодно се отпускат 11 стипендии – 2 за хуманитарни науки на името на Константин Фотинов, две за природоматематически науки на името на акад. Л. Чакалов, една за постижения в изобразителното изкуство на името на Наум Хаджимладенов, една за постижения в музиката на името на Васил Стоин и една за спорт.

Има допълнителни три стипендии, които се разпределят в област, по решение на комисията. Стипендиите са в размер на 1000 лв.

Присъждат се и две стипендии за талантлив подрастващ спортист в областта на зимните спортове в размер на 500 лв.

Двадесет и пет заявления бяха подадени, от тях пет за стипендията „Фотинов“, три за стипендията „Чакалов“, шест за „Хаджимладенов“ и три за „ВасилСтоин“, три за стипендията за спорт и две за подрастващ млад спортист.

Комисията разгледа постъпилите заявления и реши да бъдат отпуснати две стипендии за хуманитарни науки – на Ана-Мария Мирчева – ученичка от ПТГ „Вапцаров” и на Доника Баракова – от ОУ „Кирил и Методий“, като за таази година е приета в Гимназията.

Две стипендии в областта на природоматематическите науки бяха отпуснати на Иван Нейчев ученик от ПТГ „Вапцаров” и на Моника Попова – ученичка от ПГ „К. Фотинов”. Христо Димитров, ученик от Гимназията получава стипендията за изобразително изкуство. Дияна Чаушева – Националното музикално училище, Димитър Рогачев от гимназия „Фотинов” и Мартина Дибекова от „Авксентий Велешки” получават стипендията за музика.

Стипендията за спорт се присъжда на Георги Ганджулов – лека атлетика, ученик в СУ „Отец Паисий“. Двамата млади сноубордисти Яна Попова от СУ „Никола Велчев“и Антоний Антонов от ОУ „Хр. Максимов“, получават стипендията за талантлив подрастващ спортист.
Целта на ежегодно отпусканите стипендии е община Самоков да насърчава талантливите самоковчета и да подпомага тяхното развитие.