Опера-оратория “Кирил и Методий” от Живка Клинкова за пръв път в Софийска опера и балет

Произведението ще бъде поставено за пръв път в България на сцената на Софийска опера и балет в навечерието на 24 май. Както е известно, Клинкова е родом от Самоков.

Живка Клинкова завършва ДМА (дн. НМА „проф. Панчо Владигеров“) през 1947 г. Учи пиано при проф. Д. Ненов, дирижиране при проф. Е. ди Веки и композиция при проф. П. Хаджиев и проф. В. Стоянов. Специализира композиция при проф. Вагнер-Регени и проф. Б. Блахер в Берлин (1960­-66 г.).

Посещава международните курсове за нова музика в Дармщат (Германия, 1964), Бурненвил фестивал в Копенхаген (Дания, 1979), Карл Хофер симпозиум в Берлин (Германия, 1982), Хайделберг (Германия, 1985). Работи като композитор и диригент в ДАНПТ (дн. НФА “Ф. Кутев”) от основаването му (1951­-66).

Живка Клинкова е автор на 11 балета, опери, мюзикъли; произведения за симфоничен, струнен и камерен оркестър; сюити и други за народен оркестър; камерна инструментална музика; над 250 солови и хорови песни със съпровод на пиано; обработки на народни песни и танци; музика към филми; пиеси за естраден оркестър и др.

Получава международни награди за филмова, камерна музика и музика за фолклорни формации. Много от нейните творби прозвучават за първи път и се изпълняват с успех в чужбина. Лауреат е на Световния младежки фестивал в Букурещ (1953 г.).

През 1981 г. получава грамота от Папа Йоан Павел II за операта “Св. Св. Кирил и Методий”, партитурата се съхранява във Ватикана.