„Онгъл“ продължава проучванията си в Самоков

В Самоков и селата започват ежегодните теренни археографски, етноложки и изкуствоведски проучвания на Асоциация „Онгъл“ – съобщиха от ръководството й. Тази година в експедицията ще вземат участие 14 учени от БАН, университетски и музейни институции, неправителствени организации. В работата ще се включат техни колеги от Руската федерация.
Научен ръководител на изследванията е д-р Константин Рангочев, доцент в Института за математика и информатика при БАН – съобщи още колегата му Росен Малчев – секретар на „Онгъл“.

„Археографските проучвания на Асоциация „Онгъл“ за описване на книжовното ръкописно и старопечатно наследство в Самоковската духовна околия през 2017 г. ще се осъществят в в селата Бели Искър, Белчин и Драгошиново. Етноложките изследвания са съсредоточени в селата Маджаре и Марица. Дейностите се осъществяват с финансовата и организационна подкрепа на Община Самоков“ – поясни за „Самоков инфо“ Росен Малчев.

Наскоро в научния архив на Асоциация „Онгъл“ постъпиха теренните етноложки материали от експедицията в село Долни Окол, от миналата година, записани и обработени от Радина Иванова. През миналия месец са архивирани и теренните етноложки материали от експедицията в село Клисура, от 2009 г., записани и обработени от д-р Цветелина Димитрова, главен асистент в ИЕФЕМ – БАН.